Přehnaná péče zvíře akorát vynervuje, upozorňuje veterinář

5. leden 2019

Oslavy konce roku provázely dělbuchy a vystrašená domácí zvířata. Podle veterináře Romana Skaly ale konkrétně u psů dlouhodobé dopady rachotu v souvislosti se Silvestrem příliš vážné nejsou. „Tam je problém vysloveně v ten den, kdy na to pes není zvyklý,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorkou Patricií Strouhalovou.

Okolo silvestrovské půlnoci je mnoho psů zmatených, nevědí, co se děje a nedokážou si to racionálně vysvětlit. Proto někteří z nich panikaří a opravdu se bojí. „Ale většina psů je už druhý den normální,“ podotýká.

Individuální pach se nikdy nemění, říká Lubomír Satora, který pátrá po pohřešovaných lidech

Lubomír Satora, který se věnuje mantrailingu

Na začátku nebylo slovo, ale pes. Alespoň v případě Lubomíra Satory. Muž, který kdysi podnikal v zemědělství, dnes cvičí pátrací psy, kteří pomáhají hledat pohřešované. „Z malého koníčku se stal velký kůň,“ usmívá se Lubomír Satora v rozhovoru s Lucií Výbornou.

A jak pracovat se strachem a stresem u psa, když ho něco bolí? Jde o záležitost vnímání fyzické bolesti. Tu zvířata vnímají lépe než lidé. Druhá věc je dlouhodobý stres, který souvisí se vztahem k člověku.

„Dost často na psa lidé přenáší svým způsobem ten svůj stres spojený s tím, že se o něj bojí, že se o něj starají,“ dodává. A pes, který má vyvinutý šestý smysl, tuší, že se něco děje, že je něco špatně, ale přitom úplně přesně neví, o co jde.

„Na přehnanou péči člověka se zvíře akorát vynervuje,“ dodává Roman Skala, který takové projevy vnímá na vystresovaných majitelích a majitelkách psů a koček v ordinaci.

Na druhé straně člověk si stres nese déle oproti psu, který se z něj dostává výrazně jednodušeji. „Řešíme to, co bude, zatímco pes to takhle nevnímá,“ uzavírá.

Jak se diagnostikuje a léčí rakovina u zvířat? A jak má vypadat pooperační péče? Poslechněte si celý rozhovor v audiu nebo ve videu.