Pražské jaro letos oživí celá řada mladých interpretů

65. ročník mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro zahájil včera večer koncert v Obecním domě. Po klasické Smetanově Mé vlasti nabídne letos přehlídka celou řadu významných hudebních vystoupení v podání slavných zahraničních a tuzemských interpretů.

Jak říká ředitel festivalu Roman Bělor, v programu se letos objeví i mnoho zástupců mladé generace.

„Je to spojeno s tím, že kráčíme od 20. století směrem k 21. století. To představuje výzvy, které jsou pro festival důležité. Tohoto trendu jsme svědky i v globálním měřítku, jelikož se například probouzí Čína, která vysílá do světa řadu skvělých hudebníků klasické euroamerické hudby,“ uvedl Bělor pro Radiožurnál.

Svůj tip z kruhu mladých interpretů prozradil i dramaturg festivalu Antonín Macner.

„Přinejmenším bych chtěl jmenovat a upozornit na varhanici Kateřinu Chrobokovou. Příležitost slyšet ji v ČR je takřka ojedinělá, neboť žije střídavě ve Francii a Belgii. Dále bych rád vyzdvihl pěvecký recitál basbarytonisty Adama Plachetky, který je právem považován za vycházející operní hvězdu,“ řekl Macner Radiožurnálu.

Vliv jazzu a etno hudby

Pražské jaro je sice přehlídka klasické hudby s výrazným akcentem na českou tvorbu, přesto se v posledních letech otevírá i jiným hudebním žánrům. Důkazem je například přítomnost jazzové zpěvačky Diany Reeves, která vystoupí 13. května v Kongresovém centru.

„Vůbec to neznamená, že bychom omezovali klasické historické poslání, které festival má, ale podněty z etnické scény nebo jazzu jsou velmi silné a nelze je opomíjet,“ dodal Bělor.

Festival končí 4. června. Při závěrečném koncertu návštěvníci uslyší například Brahmsův klavírní koncert B dur nebo Dvořákovu 9. symfonii.

autoři: zuf , lvi
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.