Pražská hromadná doprava ruší omezení. Přibude spojů, vrací se tlačítka na otevírání dveří

Kratší intervaly a víc linek v provozu. Pražská doprava se po roce a půl roce seškrtaných jízdních řádů vrátila do normálu. Třeba tramvaje jezdí ráno a odpoledne po osmi minutách místo deseti, páteřní každé čtyři minuty. A intervaly se zkrátily i přes den – z průměrných dvanácti na deset.

Zpátky do normálu

Pražská MHD už jezdí téměř bez omezení. Pouze v noční dopravě zůstaly mírné škrty: „O víkendech nejsou posilovány noci, kde byl kratší interval než po zbytek týdne. Mírně omezena zůstává autobusová linka 119 na pražské letiště, protože stále zaznamenáváme pokles cestujících,“ popisuje mluvčí Ropidu Filip Drápal.

Čtěte také

Vrací se i večerní a noční příměstské autobusy. A metro jezdí až do půlnoci už od poloviny července. Teď se na všech jeho linkách zkrátí intervaly i ve špičkách. Třeba linka C jezdí ráno i po necelých dvou minutách.

Vrací se děti i tlačítka

Provoz byl omezený hlavně proto, že cestujících bylo v hromadné dopravě o dost méně. Změnit se to ale může pozítří, kdy se děti vrátí do školy. To cestujících vždy výrazně přibývá.

Do pražského provozu se vrací také tlačítka dveří v zastávkách. V době pandemie se cestující museli dotýkat co nejméně míst v tramvajích a autobusech. Z dopravního hlediska je ale takzvané poptávkové otevírání dveří výhodné: ve večerních hodinách zvyšuje plynulost provozu a v tramvaji nebo autobusu se lépe udrží teplo.

autoři: Vojtěch Tomášek ,
Spustit audio

Související