Pražané by brzy mohli volat mobilem i z tunelů metra, záleží na operátorech

13. leden 2013

Během jízdy pražským metrem si z mobilu nezavoláte. V mnoha světových metropolích přitom volání z tunelu podzemní dráhy problém není, třeba v Bruselu, Hong Kongu, Moskvě nebo dokonce Káhiře. V české metropoli by se lidé něčeho takového mohli také dočkat, už brzy.

Každodenní cesty metrem do práce a z práce by spousta lidí ráda využila k vyřízení telefonátů, SMS korespondence nebo čtení posledních zpráv na svých chytrých telefonech. V tunelech podzemní dráhy stráví Pražané i desítky minut denně. Vedoucí jednotky dopravní cesty pražského metra inženýr Marek Kopřiva ale vzkazuje nespokojeným cestujícím, aby se zavedení signálu do podzemí dožadovali u mobilních operátorů.

„Ptát by se měli lidé toho, kdo jim tuto službu poskytuje, a v tomto duchu jim také odpovídáme. Jsme samozřejmě připraveni s operátory jednat, a také už s nimi jednáme. Pokud budou chtít tuto službu zavést, nic jim nebrání, uzavře se jen majetkově právní smlouva o umístění zařízení v našich prostorách.“

Iniciativu by tak podle pražského Dopravního podniku měli vyvinout provozovatelé mobilních sítí.

„Operátoři jsou ti, kteří by měli tyto technologie zavést, v cestě samozřejmě stojí náklady, protože cena je poměrně vysoká,“ upozorňuje Kopřiva.

Blanka Vokounová z tiskového oddělení Telefónicy O2 přiznává, že důvody nepokrytí tunelů metra mobilní sítí jsou na straně operátů.

„V tunelech metra signál k dispozici není, a to z důvodů technologických a částečně také finančních.“

Přesto ale mobilní operátoři podle Vokounové už s Dopravním podnikem jednají a výsledek by měl Pražany potěšit.

„Pokud by jednání a technologické testy dopadly dobře, nové stanice, což znamená od Dejvické na Motol, by byly pokryty signálem jak hlasovým, tak datovým, a to včetně 3G. To znamená, že by zákazníci mohli normálně používat mobilní telefony nebo tablety pro surfování po internetu. Když projekt dopadne dobře, spojili by se v něm všichni tři operátoři,“ dodává Blanka Vokounová.

Pražané se tedy alespoň na novém úseku metra do Motola zřejmě dočkají úplného pokrytí mobilním signálem. Někteří cestující ale možná budou likvidace jedné z posledních oáz klidu, kde nevyzvánějí mobilní telefony, nakonec i litovat.

autoři: mac , tej
Spustit audio