Pravý hák, nebo direkt? V ringu stejně jako v životě, musíte se rozhodnout, říká boxer Stanislav Tišer

9. červen 2014

„Romové mají talent na tanec a pohyb – v ringu boxují technicky, nejsou bijci a nelezou tolik dopředu,“ vysvětluje bývalý reprezentant v boxu a dnes trenér Stanislav Tišer. Za sebou má úspěšnou kariéru – absolvoval přes 268 zápasů a v Lucerně ho dlouhých deset let nikdo neporazil. Nejenom o své karéře, ale i o tom, jak dnes trénuje mladé talentované boxery, mluvil v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou.

„Dobrý boxer musí mít fyzičku, techniku, rvavost, ale také velké srdce a vůli. Když tohle nemá, tak nikdy nebude mistrem světa,“ prozrazuje Stanislav Tišer, který se do ringu dostal kvůli rvačce, když napadli jeho mladšího bratra a on ho bránil.

Čtěte také

Dříve jeho zápasy sledovala vyprodaná Lucerna, dnes je tam ale nájem příliš drahý. „Mekkou boxu je Žižkov. V Hotelu Olšanka se odehrává extraliga, turnaje mladistvých a jiné akce,“ říká. On sám začal trénovat mládež v roce 1994, tři roky po ukončení boxerské kariéry.

„Chodil jsem na Vítkov, kde jsem vídal kluky, jak se flákají. Tak jsem šel do zvláštní školy s tím, zda nám nepronajmou tělocvičnu. Nakoupil jsem pytle a rukavice a kluky zatáhl to tělocvičny,“ popisuje.

Stanislav Tišer, známý pražský boxer a trenér, věnuje se především mládeži z ulice

V boxerském klubu se potkávají lidé z různých etnických skupin – Ukrajinec, Francouz, Řek, Slovák, Rom, Ukrajinec. „Bílý a černý se spolu domluví a jdou po tréninku na pivo. Stejně jako v ringu, tak i v životě se musíme rozhodnout, jak budeme žít,“ nastiňuje.

Jak dlouho trvá boxerská kariéra? Chodí do žižkovského klubu trénovat i děvčata? A jak vypadá amatérský box? I to jste mohli slyšet mezi 10. a 11. hodinou v Hostu Radiožurnálu.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio