Pravomoce soukromých detektivů

10. září 2004
Vaše téma

Soukromé detektivní agentury byly dnešním Vaším tématem. Služby soukromých oček nejčastěji vyhledávají lidé, kteří chtějí zjistit, zda je jejich partner věrný, tedy myslím, že asi předpokládají ten opak. Na druhém místě je pátrání po pohřešovaných osobách, každopádně detektivové velmi často a hlavně za tučné peníze nahlížejí lidem do soukromí.

Nakolik je jejich činnost legální se teď budu ptát právníka Tomáše Přikryla v souhrnu celého dnešního pořadu Vaše téma. Přeji dobré odpoledne.

Tomáš Přikryl: Dobré odpoledne vám i posluchačům.

Je vůbec v naší legislativě zanesen nějakým způsobem pojem soukromý detektiv?

Tomáš Přikryl: Není, uvažuje se o tom, že by bylo nějakým zákonem upravena činnost ať už těch bezpečnostních služeb nebo detektivních služeb, ale v tuto chvíli není upravená a to znamená, že tito lidé, říkejme jim očka, třeba, že tito očka mají stejná práva a povinnosti jako jakýkoliv jiný občan. Samozřejmě oni se něčím živí, dělají nějakou specifickou činnost, ale dle mého názoru je ta jejich činnost právě na hranici a nebo možná velmi často i za hranicí zákona.

Za jakých podmínek tedy může takový detektiv pořizovat videozáznam, fotodokumentaci nebo audionahrávku?

Tomáš Přikryl: Tak přesně, jak jste zmínil tyto druhy zásahů do osobnostních práv, to znamená pořízení fotodokumentace nebo videozáznamu nebo audiozáznamu nějaké osoby, je upraveno občanským zákoníkem a je upraveno pro všechny osoby stejně. Drobnou výjimku, ale opravdu drobnou, mají někteří novináři, a pro ta soukromá očka to tedy platí jako pro kohokoliv jiného. A znamená nebo mají, tyto osoby mají tedy povoleny pořizovat záznamy pouze se souhlasem té osoby a to ještě za podmínky, že to nesmí být proti oprávněným zájmům té osoby. To znamená vlastně ta činnost, kterou v praxi ta očka provozují, tak ta je v rozporu s tímto ustanovením občanského zákoníku.

Jinými slovy, jestli tomu dobře rozumím, kdyby se takový případ dostal třeba i k soudu, tak asi soud nemůže přihlížet k důkazům, které byly pořízeny tímto způsobem?

Tomáš Přikryl: No, jedna věc je, zda by to u soudu bylo jako důkaz a nebo zda byste se soudně bránil tomu, aby bylo pořizováno takovéto vaše záznamy.

Ta varianta, že by to mělo být bráno jako důkaz?

Tomáš Přikryl: Já se domnívám, že tato varianta by u soudu prošla, to znamená, že by mohl takový záznam být použit jako důkaz, byť by byl pořízen nelegálně. My, to jsme, možná malinko známe z amerických filmů, kde důkaz pořízený v rozporu se zákonem nemůže být jako důkaz použit. V České republice něco takového není a domnívám se, že pro rozhodování by soud zřejmě přihlížel tedy za jakých konkrétních podmínek ten záznam byl pořízen, ale to ještě samo o sobě by nevyloučilo, že nemůže být použit jako důkaz.

A co má tedy člověk dělat, když zjistí, že je sledován tím soukromým detektivem?

Tomáš Přikryl: Já bych doporučil každému, aby se obrátil na policii, ale protože přece jenom asi na místních odděleních policie se běžně nesetkávají s oznámeními občanů, kteří se domáhají svých práv, takže já bych doporučoval, aby se člověk, který tedy má nějaké podezření, že je sledován nebo případně jistotu, že je sledován nebo že jsou pořizovány jeho záznamy nějakým soukromým detektivem, aby se obrátil v první řadě na advokáta a s jeho pomocí teprve podal trestní oznámení, protože právě advokát může jednak směřovat k tomu správnému orgánu policie a jednak může pomoct pojmenovat, o jaké jde konkrétní porušení zákona a případně i polici trošku nasměrovat k obraně proti tomu danému porušení.

Páteční Vaše téma jsme uzavřeli s právníkem Tomášem Přikrylem. Děkujeme, hezký víkend, na shledanou.

Tomáš Přikryl: Já vám děkuju za přání a také vám přeju hezký víkend.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: lov
Spustit audio

Více z pořadu