Prachatice pálí prostituce

17. prosinec 2001
Co nás pálí , Co nás pálí

Řemeslo staré jako lidstvo samo dělá těžkou hlavu starostům příhraničních měst a obcí. Ano, samozřejmě myslíme prostituci. I když možná kdyby byla řemeslem, tak by to starostové uvítali.

Před nedávnem se v Prachaticích sešli starostové jihočeských, příhraničních měst a obcí. Tématem jednání byl pořádek v příhraničí, jinými slovy i problém prostituce. Ze setkání vyšlo provolání adresované zákonodárcům, které žádá.

Jiřina Žampachová: Obracíme se na vás s naléhavou výzvou o podniknutí takových kroků, které umožní státním orgánům a obcím prostituci regulovat.

Místostarostka Vimperku Jiřina Žampachová tak vyjádřila přání starostů, které by se dalo shrnout velice stručně. Legalizujme prostituci, udělejme z ní oficiální řemeslo. Vše bude pod úřední kontrolou, budou stanovena pravidla hry a bude klid. Pochopitelně se nabízí otázka. Copak například policie nemá proti prostituci dostatek účinných pák? Zástupce českobudějovického krajského policejního ředitele Milan Kučera říká, že ne.

Milan Kučera: My to všechno řešíme jako zástupné právní problémy a my vlastně ty osoby postihujeme za určité přestupky, které v tom přestupkovém zákoně existují. Za přestupek proti pravidlům silničního provozu zato, že v podstatě stopují na silnici 1.třídy, zato že parkují nepovoleným způsobem na polní cestě, v lese, ale to, že se tam dopouští poskytování sexuálních služeb, tak zato my je řešit nemůžeme, na to skutečně nemáme právní nástroje.

Geniálně jednoduchému řešení s legalizací prostituce však cosi stojí v cestě, mezinárodní dohoda, vysvětluje Jana Hrubcová z legislativního odboru Úřadu vlády.

Jana Hrubcová: Narážíme na rozpor se závazky, které vyplývají z mezinárodní úmluvy a ponocování a zrušení obchodování s lidmi a využívání prostituce druhých, neboť mimo jiné z této úmluvy pro nás vyplývá kriminalizování a trestání osob, které by poskytli prostor pro provozování prostituce. Jinými slovy, chceme-li přijmout zákon o prostituci, stanovit pravidla pro její provozování, stanovit sankce za nedodržování pravidel a povinností, musíme nejdříve řešit otázku vztahu k této mezinárodní úmluvě.

Obce se sice snaží přijímat proti prostituci nejrůznější vlastní vyhlášky, ale narážejí na problém. Hovoří starosta Českých Velenic Zdeněk Marek.

Zdeněk Marek: Pouliční prostituce se dotýká občanů přímo v centru města. My jsme se snažili s prostitucí bojovat v minulosti a skončilo to na nevymožitelnosti pokut, které byly uloženy přestupkovou komisí.

Českovelenický starosta by proto rád uvítal zákonodárce přímo na místě činu.

Zdeněk Marek: Rád bych pozval politiky, zákonodárce s jejich dětmi nebo s jejich vnoučaty na návštěvu do Českých Velenic.

Proč? Třeba proto, aby viděli na vlastní oči, s čím se velenické děti dnes a denně setkávají na ulicích města.

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura . Texty neprochází korekturou.

autor: Ivan Mls
Spustit audio

Více z pořadu