Práce s technickou pyrotechnikou? Střelmistři odpalují betonové domy i žulu na štěrk

Nedávno reportérka testovala zábavní pyrotechniku s označením F1-F3. Existují ale také další kategorie výbušnin. „Pyrotechnické výrobky kategorie P2, které tu máme, může používat osoba s odbornou způsobilostí pro tuto kategorii,“ vysvětluje střelmistr Vladimír Pravda z Asociace českých profesionálních ohňostrojařů. Různá těžká pyrotechnika se využívá na odpalování v kamenolomech, při likvidování betonových staveb nebo v průzkumu pro ražby linky metra D.

Střelmistr mě zavádí na své pracoviště na Praze 3, kde má na stole již připravenou jak pyrotechniku, tak výbušniny. „Hlavní rozdíl je v tom, kdo může co používat. Používat výbušniny, to znamená rozbušky a trhaviny, může střelmistr,“ říká.

Pyrotechnika je nebezpečná. Tu, co před námi leží, si smí člověk koupit pouze s osvědčením o způsobilosti. „My konkrétně tyto výrobky používáme na trhání betonových konstrukcí nebo na rozpojování skalních hornin,“ popisuje Pravda. Ukazuje pyrotechnický expandér jako nejmodernější nástroj trhání betonu a kamene.

P2 technická pyrotechnika

Přípravy odpalování dynamitu nebo expandéru jsou složitější než u zábavní pyrotechniky, spočívají v navrtávání děr, kam se výbušnina vkládá. Jedna věc nicméně zůstává stejná – ten, kdo výbuch ovládá, musí být jak u velké, tak u malé pyrotechniky v dostatečné vzdálenosti. Střelmistrovi k tomu slouží přívodní vedení k rozbuškám.

Důležitou součástí výbavy střelmistra jsou sluchátka. „Pokud člověk používá to, co má, tak nemá problém se sluchem.“ Mezi dalším vybavením jsou montérky se sníženou hořlavostí.

I zábavní pyrotechnika je předpřipravená

Jako profesionální ohňostrojař pracuje i se zábavní pyrotechnikou. Vlastní směsi si ale nemíchá. „Používáme vždy výrobky, které jsou uvedeny na trh,“ říká. Jeho práce tak spočívá v sestavení setu na místě, nejčastěji na svatbách a narozeninových oslavách.

A jak se liší ohňostroje z kategorie F4 od běžně prodávané pyrotechniky? „Pyrotechnika kategorie F4 je na odbornou způsobilost z toho důvodu, že je výrazně nebezpečnější než to, co se běžně kupuje v prodejnách. V některých případech jde i o jiný způsob použití, mohou být potřeba různé pomůcky, hmoždíře, držáky. Samozřejmě je ta pyrotechnika také výrazně více naplněná výbušnými látkami.“ Průkaz způsobilosti pro tento typ pyrotechniky má dnes v Česku asi 1500 lidí.

Spustit audio