Povinná hexavakcína: dobro násilím, nebo ochrana dítěte? Ústavní soud rozšířil prostor pro odmítnutí očkování

Ústavní soud se zastal rodičů, kteří odmítli nechat očkovat své dítě povinnou hexavakcínou. Toto rozhodnutí ale nemění nic na tom, že ministerstvo zdravotnictví může určovat, jaké vakcíny jsou povinné. Rozšiřuje se však prostor pro výjimky. Důvodem pro odmítnutí jsou nejen náboženské důvody, ale v mimořádných případech i svoboda svědomí v širším slova smyslu.

„Konečně se přibližujeme západoevropským zemím,“ neskrývá nadšení Zuzana Candigliota, advokátka Ligy lidských práv zastupující rodiče, kteří se odvolali k Ústavnímu soudu. „V západoevropských zemích je očkování ve většině případů zcela dobrovolné,“ dodává. Rodiče podle ní mohou mít důvod k neočkování dítěte, byť jde třeba o naprosto výjimečnou situaci. Spíš se setkává s jiným přístupem – rodiče chtějí nechat dítě očkovat, ale požadují individuální přístup.

„V našich podmínkách to považuji za selhání soudu,“ hodnotí rozhodnutí ústavních soudců Roman Prymula, předseda České vakcinologické společnosti a ředitel Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Výrok Ústavního soudu považuje za krok, po kterém můžeme povinnost očkovat zcela zrušit. Pokud podle jeho slov soud bude brát v potaz jako důvod pro odmítnutí očkování svědomí, soudy nebudou mít co řešit. „Vymahatelnost jakékoliv pokuty bude zcela iluzorní,“ myslí si.

Děláme dobro násilím?

Zuzana Candigliota se ovšem domnívá, že soud vyšel vstříc lidským právům. „Ten, kdo chce dobro pro dítě, jsou především rodiče,“ soudí a připomíná situaci v Rakousku nebo Německu, kde jsou rodiče pro lékaře spíše partnery. „Vysoké proočkovanosti nemusíme dosahovat jen tím, že někomu budeme klást povinnost a snažit se sankcionovat,“ uvažuje. Dá se jí dle jejích slov dosáhnout spíš dialogem a informovaností, což v Česku chybí. „Snažíme se dělat dobro druhým nucením a násilím,“ tvrdí.

Roman Prymula poukazuje především na „nátlakové akce“, které neukazují očkování v dobrém světle. „Pokud se tu budou šířit takové dezinformace, většina populace se začne domnívat, že očkování je něco špatného,“ míní. „Kdo tedy bude dítě chránit?“ ptá se.

autoři: ves , šše
Spustit audio