Slepice, kohouti a menšinová vláda. Komentátoři reagují na Zemanův rozhovor na Radiožurnálu

Česká republika bude mít podle prezidenta Miloše Zemana vládu do voleb hlavy státu, tedy do poloviny ledna. Není ale jasné, zda získá důvěru sněmovny. Povolební vyjednávání také analogicky přirovnal ke slepicím a kohoutovi. Jak reagují na rozhovor Miloše Zemana ve Dvaceti minutách Radiožurnálu komentátoři?

„Země by měla směřovat velmi rychle k dalšímu pokusu o sestavní vlády s člověkem, který by sestavil vládu takovým způsobem, aby byl úspěšnější, to znamená, aby získal ve sněmovně důvěru,“ nastiňuje komentátor Českého rozhlasu Petr Hartman.

Z rozhovoru s prezidentem Milošem Zemanem podle něj vyplynulo právě to, že není složité sestavit vládu, ale získat pro ni důvěru ve sněmovně. Ale Andrej Babiš si podle Hartmana svým chováním a rétorikou zúžil koaliční potenciál.

Příliš se také nehovoří o tom, na co politické strany upozorňovaly – že Babiš nemůže předložit negativní lustrační osvědčení. „Není problém pouze s Čapím hnízdem,“ míní.

Nevylučuje také dlouhé období hnutí ANO, a to bez důvěry v Poslanecké sněmovně. „Pokud tedy nedojde k nějakému překvapení, že by byl Andrej Babiš ochoten uvažovat o tom zmenšit odpor slepic – když budu používat příměr prezidenta – tím, že by nabídl místo sebe do vlády někoho jiného,“ říká Hartman.

autoři: tpa , prh
Spustit audio