Poutní místo Svatý Kopeček u Olomouce slaví 380 let

8. září 2012
Křesťanský týdeník , Křesťanský týdeník

Svatý Kopeček u Olomouce je významné poutní místo. Jeho dějiny se datují do 17. století. A možná si mnozí z vás vzpomenou, že právě Svatý Kopeček navštívil v roce 1995 papež Jan Pavel II. a poutní chrám tehdy povýšil na baziliku minor. Právě v neděli 9. září si věřící na Svatém Kopečku připomenou dvě důležitá historická výročí – 380 let od vzniku tohoto poutního místa a 280 let od korunovace milostného obrazu Panny Marie Svatokopecké – Královny Moravy.

Olomoucký kupec Jan Andrýsek kdysi slíbil, že postaví Panně Marii kostelík. Svůj slib ale odkládal a to až do jednoho zimního dne.

Zora Krejčí: „V roce 1629 se rozhodl, že začne pátrat po vhodném místě ke stavbě kostelíku. Zakoupil si koně a vydal se do prostor dnešního Svatého Kopečku. Ovšem v té době tento prostor zdaleka nevypadal tak, jako dnes. Celá tato plocha byla zalesněný kopec. Traduje se, že ho stihla vánice. V té vánici on zabloudil a kůň jej měl přivést na místo, které se mu zdálo známé. Uvědomil si, že je někdy viděl ve snu a bral to jako takový signál, že mu Panna Maria v podstatě sama určila místo, kde by sama chtěla mít svůj svatostánek.“

Říká Zora Krejčí z Matice svatokopecké. A právě na tomto místě nechal kupec Andrýsek postavit kapli. O několik let později se v kapli přihodila nevšední událost. Objevil se tam obraz Panny Marie.

Svatý Kopeček u Olomouce během Noci kostelů

Zora Krejčí: „Tento obraz tamnímu správci kaple, jmenoval se Figar, byl to takový jakýsi poustevník a jednoho dne podle záznamů měl slyšet nějaké zvláštní zpěvy. A když vyšel ven, zjistil, že do kaple vchází několik bíle oděných mužů, kteří nesou něco zabaleného v bílém plátně. Položili tento předmět na obětní stůl a odešli. A když se šel pak poustevník podívat co to je, zjistil, že je to kamenný reliéf, na kterém je vyobrazena Panna Maria s Ježíškem v náručí.“

Obraz byl později vsazen do stříbrného rámu, pozlacen a o sto let později, přesně v roce 1732 korunován. A právě korunovaci obrazu a vznik poutního místa na Svatém Kopečku připomínají zítřejší oslavy. Začnou v 10 hodin průvodem před bazilikou.

Zora Krejčí: „V tom průvodu bude na nosítkách nesen milostný obraz. Dá se předpokládat, že jej ponesou Hanáci. Čelo průvodu budou tvořit krojované Hanačky, hudba, kněží a pak ostatní věřící. Když průvod obejde celou baziliku a vejde do baziliky, bude následovat slavnostní mše svatá a po ní se bude uctívat ten obraz.

Připomínat si takováto výročí je velice potřebné a v této době obzvlášť, poněvadž to lidi vede k tomu, že se aspoň trošku mají možnost zastavit, zamyslet nad tím, proč vůbec tady tyto události jsou, co vůbec ta církev pro každého z nás znamená.“

Pro ty, kdo by chtěli navštívit Svatý Kopeček, mám dvě informace. Nachází se asi 5 kilometrů od Olomouce a dostanete se tam pohodlně městskou hromadnou dopravou.

autor: Radka Kvasničková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.