Potřebuju zchladit, říká badmintonista Koukal. V kryocentru

4. červenec 2012
Zblízka

Extrémní vedro, nebo naopak teplota hluboko pod nulou. Těžko říct, co je optimální pro přípravu na olympijské hry v Londýně. Co třeba dát vrcholového sportovce k ledu? Takový badmintonista Petr Koukal si v letních mrazech libuje. Muž, který úspěšně zvládl boj s rakovinou a startoval pod pěti kruhy už před čtyřmi roky v Pekingu, se pravidelně chodí zchladit do kryocentra v pražských Modřanech.

Teploměr vysoko překročil 30stupňovou hranici. Někdo si libuje, jiný hledá možnosti, jak se před sluníčkem ukrýt. Pětinásobný mistr republiky v badmintonu Petr Koukal volí druhou možnost. Jeho tělu prý prospívá kryoterapie. Jednoduše řečeno, jde o celotělové ochlazení.

„Neznám žádné jiné místo než tady v Modřanech, kde umí zchladit až na teplotu minus 160 stupňů,“ pochvaluje si Petr Koukal.

Polárium pomáhá s adaptací na zvýšenou tělesnou zátěž, léčí chronické záněty kloubů a páteře, léčí poúrazové a pooperační hematomy a otoky. Navíc zvyšuje tělesnou kondici a odolnost organismu. Není divu, že do Modřan nacházejí cestu také další sportovci.

„Čím častěji, tím pro tělo lépe. Snažím se proto využívat tuhle možnost často. Jsou týdny, kdy jsem tu i pět nebo šest dní,“ říká badmintonista.

Do kryocentra jedině za střízliva

Má to jeden háček. Vydržet teplotu minus 110 až 160 stupňů, to chce pořádnou kuráž. A možná i něco ostřejšího na zahřátí.

„To jste mě rozesmáli. Naopak, je potřeba sem jít střízlivý,“ prozrazuje Koukalův kondiční trenér Roman Hrabáň. Pro sebe si nenechá ani další informaci.

„Teplota minus 110 až 160 stupňů závisí na tom, jak je kdo otužilý. Doba pobytu se pohybuje od dvou do čtyř minut. Chladicím médiem je vzduch. Ten je absolutně suchý, což znamená, že nemůže dojít k žádnému popálení nebo k újmě na zdraví,“ vysvětluje.

Před vstupem do polária si 26letý hráč brněnského Sokola Jehnice musí ještě projít lékařskou prohlídkou. Ujímá se ho paní Mája.

„Pokyny, kdo tam smí a kdo ne, jste si přečetl. Vyplnil jste si krátký dotazník a já vám ještě před vstupem změřím tlak. Vysoký tlak totiž vadí,“ říká mu.

Kryoterapie není pro každého

Petr Koukal jako trénovaný sportovec bez problémů prošel. Existují však i případy, kdy se extrémní ochlazení nedoporučuje. „Neměl by sem přijít třeba člověk po infarktu,“ upozorňuje paní Mája.

Nevhodná by byla návštěva kryocentra i pro člověka bojujícího s rakovinou. Česká badmintonová jednička však boj se zákeřnou nemocí zvládla a nic jí nebrání ve vstupu.

Kolik minusových stupňů zvládne? Dá se vlastně hluboko pod bodem mrazu ještě hovořit o teplotě? „Určitě dá. Většinou mívám minus 130 až 140 stupňů. Bývám tam tři, maximálně čtyři minuty,“ říká Petr Koukal.

Vše se samozřejmě odehrává za dohledu Romana Hrabáně. Ten popisuje: „Sejdete do předsíňky, kde na vás dýchne minus 60 stupňů. Tam vás čeká zhruba dvacet vteřin aklimatizace. Pak postupujete dál do hlavní kryokomory.“

Z „mrazáku“ v dobré náladě

„První vstup trvá většinou dvě minuty. Tam byste se měli pohybovat volně, ale necvičit ani se k sobě nechoulit. Důležité je měnit směr pochodování, nadechovat se nosem a vydechovat ústy. Dávám znamení, aby Petr viděl, jak dlouho tam je,“ dodává.

Petr na sebe navléká vlněné trenýrky, rukavice, teplé ponožky a čelenku. Dostává pokyn a míří do „mrazáku“. Po ochlazení Petr Koukal vychází ven svěží a v dobré náladě.

„Vevnitř je samozřejmě zima, ale jakmile vylezu ven, mám příjemný pocit. Všechno se pak umocňuje ještě v posilovně,“ pochvaluje si Petr Koukal, od včerejška vlajkonoš české olympijské výpravy.

autor: ppe
Spustit audio