Postřehy Františka Straky: Španělský tým se dokáže s výměnou trenéra vypořádat

15. červen 2018

Světový šampionát ve fotbale zná výsledek prvního zápasu a těší se na další utkání. Úvodní utkání šampionátu Rusko – Saúdská Arábie skončilo nečekaně vysokou výhrou domácích 5:0. Lepší úvod si Rusové nemohli snad ani přát.

„Rusko si oddychlo, protože bylo pod obrovským tlakem,“ říká expertem Radiožurnálu pro mistrovství světa, bývalý reprezentant a dnes trenér František Straka.

Zápas byl v začátku hodně nervózní, přišel ale důležitý první gól a pak suverénní vítězství ruského týmu. „Překvapila mne velice slabá hra Saúdské Arábie,“ dodává.

Ruský šampionát doprovází stín korupce, připomíná Petr Nosálek

Mistrovství světa v Rusku

Mistrovství světa je velký svátek jak pro fanoušky, tak hráče, nad šampionátem se ale také vznáší pochybnosti. „Petrodolary v případě Kataru a peníze Gazpromu, tedy ruské peníze, zřejmě rozhodly o tom, že šampionát se koná v Rusu,“ říká novinář, fotbalový odborník a šéfredaktor serveru Player.cz Petr Nosálek.

V pátek se hrají další tři zápasy.

Egypt proti Uruguayi pravděpodobně nasadí útočníka Salaha, který se nedávno zranil ve finále Ligy mistrů, a nebylo jisté, jestli stihne začátek šampionátu. Hrát by měl a otázka zní, o kolik je Egypt silnější se Salahem než bez Salaha.

Jak moc může jeden hráč, byť tak dobrý, pomoci týmu, který patří spíš mezi outsidery? „Mohamed Salah je obrovská persona nejenom na hřišti, ale i v kabině, je to hráč, který dokáže rozhodovat zápasy,“ vysvětluje Straka.

Program MS ve fotbale na 15. června:

14:00 Egypt – Uruguay 
17:00 Maroko – Írán
20:00 Portugalsko – Španělsko

Španělská dominance na hřišti

Druhým pátečním tahákem je večerní zápas Portugalsko - Španělsko, aneb souboj Ronalda proti jeho klubovým spoluhráčům z Realu Madrid. Španělé po nečekané bleskové trenérské změně nemusejí být úplně v pohodě.

„Nebude se vůbec nic měnit na hře španělského národního týmu, tým neprohrál 20 zápasů,“ říká Straka s tím, že hra španělského týmu je založená na dominanci na hřišti, krátké přihrávky a rychlost, všichni hráči jsou také natolik inteligentní, aby dokázali kompenzovat výměnu trenéra.

Sledujeme, co se děje v Rusku:

8:40 Postřehy Františka Straky

10:40 Reportáž zahraničního zpravodaje Martina Dorazína

13:40 Zákulísí se sportovním redaktorem Petrem Šedivým

Finále MS vysíláme na Radiožurnálu živě v neděli 15. července od 20:00. Celý program můžete najít na našem zpravodajském serveru iROZHLAS.

autoři: Jiří Chum , prh
Spustit audio