Hra s čísly a myslí fanoušků, podle nevládních organizací FIFA klame veřejnost o katarském mistrovství světa

26. listopad 2022

Fotbalová asociace FIFA prohlásila mistrovství světa v Kataru za svůj první uhlíkově neutrální podnik. A právě toto tvrzení se stalo terčem ostré kritiky letošního šampionátu. Podle mezinárodních organizací zabývajících se ochranou klimatu bude naopak uhlíková stopa významná. FIFA se údajně dopouští takzvaného greenwashingu, tedy klamání veřejnosti zavádějícími informacemi o dopadech na klima.

Katarské aerolinky natočily s fotbalovým týmem i instruktážní video o bezpečnosti za letu, které pouštějí cestujícím před startem svých letadel.

A krémový dezert, který je součástí palubního cateringu, je ozdobený malou bílou čokoládou ve tvaru fotbalového dresu.

Cesta do Kataru vede vzduchem

Právě jsme dosedli na Hamadově letišti v Dauhá, a úplně stejně tady přistane víc než milión očekávaných návštěvníků mistrovství světa ve fotbale. Prakticky jediná cesta do Kataru totiž vede vzduchem.

Mraky nad katarským hlavním městem Dauhá

A právě v intenzivní letecké dopravě fanoušků vidí třeba nevládní organizace Carbon Market Watch, včetně Khaleda Diaba, jeden z největších problémů šampionátu. Zpochybňuje tvrzení organizátorů, že emise z letů vykoupí kompenzacemi.

„Tím, že dáváte fanouškům, nebo cestujícím pocit, že můžou létat, aniž by poškozovali klima, tak tím přispíváte spíš ke zvyšování, než snižování letecké dopravy. Je tedy problematické tvrdit, že létání může být uhlíkově neutrální.“

Sliby chyby

Čtěte také

A to právě FIFA slibuje. Tvrdí, že přepravu fanoušků kompenzuje například katarskými investicemi do takzvaných zelených projektů.

„Není dobré mást lidi takovými tvrzením. Létání, i když vykupované kompenzacemi, má pro klima velké důsledky,“ odmítá Khaled Diab z organizace Carbon Market Watch. Podle FIFA vyprodukuje šampionát celkem 3,6 miliónu tun oxidu uhličitého a celý objem bude kompenzovaný.

Počítají se do toho i emise, které si vyžádala výstavba infrastruktury. I kolem těchto počtů ale panují velké pochybnosti. „FIFA a katarští organizátoři odhadují životnost stadionů na 60 let. Ale samotnému šampionátu připisují jen malý zlomek uhlíkové stopy vytvořené její výstavbou. Vlastně jen poměrnou část za těch několika týdnů trvání akce,“ upřesňuje Khaled Diab.

Na jedno použití

Jen velmi malá část související se stavbou stadionů tak byla podle Khaleda Diaba započítaná do emisí mistrovství. „Jak jsme viděli u předchozích turnajů, tak infrastruktura vybudovaná pro mistrovství světa, nebo dokonce pro olympiádu, nemá posléze žádné využití. Proto byly v tomto případě emise významně podhodnocené.“

Fotbalové stadion v katarském Dauhá

Organizátoři přesto některé příklady pro další využití budov nabízejí. Tak tady jsem na jednom z osmi stadionů v Dauhá, stadionu 974, jak se jmenuje podle volacího kódu Kataru.

Hrací trávník vypadá dokonale, občas ho svlaží kropící zařízení, a tímhle stadionem se pořadatelé pyšní, protože je celý postavený z námořních kontejnerů. A údajně ho po šampionátu čeká demontáž a znovupoužití většiny komponentů.

Spustit audio

Související