Posloucháte rádi Hosta Radiožurnálu? Poslechněte si výběr z rozhovorů roku 2015

V novoročním Hostu Radiožurnálu jsme vytipovali šest hostů a symbolicky je pozvali ještě jednou. Připomeňte si rozhovory s chirurgem Bohdanem Pomahačem, rychlobruslařkou Martinou Sáblíkovou, katolickým knězem Markem Orko Váchou, fotografem Janem Saudkem, krasobruslařem Jozefem Sabovčíkem a hercem Miroslavem Donutilem. Novoročním ohlédnutím vás provází moderátorka Hanka Shánělová.

Plastický chirurg Bohdan Pomahač přiblížil, jak náročná je transplantace tváře. Sedmkrát transplantoval tvář a sedmkrát se to povedlo. „Jeden pacient se oženil. Člověk má někdy slzy na krajíčku, když se schází rodiny dárců,“ říká.

Stále jsou to jenom dva lidé, kteří mohou vést operaci. Vlastní techniku vyvinuli sami, posloupnost kroků a analýza, to je těžké jen tak pro někoho přijít a udělat, i když v oboru existuje celá řada expertů.

„Tvář je technicky náročnější, než transplantace rukou. U ruky děláme 40 let replantace,“ vysvětluje.

Čtěte také

Martina Sáblíková má z každé povedené sezony radost

V Hostu Radiožurnálu nemohla chybět Martina Sáblíková, která vybojovala ve Světovém poháru dvě vítězství. „Je mi dobře, závěr byl super, mám dobrou náladu a doufám, že tak i působím,“ usmívá se.

Čtěte také

Za každou povedenou sezonu je ráda, pohyb ji prospívá a baví. A co se týče stavby rychlobruslařské dráhy, tak není pochyb o tom, že by to byla věc pro rychlobruslení v Česku prospěšná.

Martina Sáblíková

„Máme 100 a 200 dětí, které by rychlobruslení chtěly zkusit, ale nemůžeme je vyvážet do zahraničí,“ vysvětluje.

Duchovní život a genetika má k sobě blízko

V pěti letech viděl pitvu žáby, zároveň začal v Brně ministrovat. „Věděl jsem, že chci být přírodovědcem a cestovatelem, měl jsem neuvěřitelné štěstí na lidi, kteří mne učili poznávat přírodu,“ přiznává.

Čtěte také

Genetika a duchovní život má k sobě blíže, než si člověk myslí. Přesto upozorňuje, že živí druhové z naší planety odcházejí, což je velkou ztrátou. „Mnoho druhů uniká naší pozornosti a pravděpodobně zemře, než budou poznáni,“ míní.

Jan Saudek: Jsem věc veřejná

„Tajemství je nádherná věc, já jsem ale na způsob pověstného zajíce, který vše vykecá,“ přiznává s tím, že on sám je věc veřejná, ale má veškeré důvody k tomu, aby byl šťastný. „Nemám žádné tajemství,“ dodává.

Jan Saudek, fotograf

A co se týče filmu Fotograf, ve kterém ho ztvárnil herec Karel Roden, tak je rád, že poprvé měl příležitost obdivovat práci herců. Snímek se mu líbí, často ho mrazilo, a svou roli možná sehrálo i to, že Karlu Rodenovi se v první den natáčení narodil syn.

Vysvětluje také, že život pro něj začíná v osmdesáti, plodit další děti ale váhá. „Mohli by z nich být pohrobci,“ říká.

Čtěte také

Kde jsou limity krasobruslení?

V loňském roce se po delší době na česká kluziště vrátil krasobruslař Josef Sabovčík, důvodem byla lední show Jen počkej zajíci, ve které v 51 letech předvedl i salto v zad.

„Když se začnu bát a přemýšlet, jak to dopadne, tak už to nebudu dělat,“ upozorňuje. A existují limity v krasobruslení? „ V jednom skoku se maximálně udělají čtyři otáčky,“ míní.

Čtěte také

Postava doktora Martina mne nadchla, přiznává Miroslav Donutil

Miroslav Donutil

Seriál Doktor Martin válcoval v záři ostatní seriálovou konkurenci. Postava lékaře v podání Miroslava Donutila je podle jeho vlastních slov natolik výrazná, že si podobnou nikdy nezahrál.

Nejdříve ho nabídka zarazila, pak si přečetl prvních pět dílů a věděl, že je pro roli ztracen a nadšen. „Musíte být připraven, ať je zima a prší, nebo léto a vedro, a pořád v obleku, ale nestěžuji si, je to prostě krásná práce,“ pochvaluje si.

Čtěte také

Zajímá vás víc? Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také viRadiu.

autor: prh
Spustit audio