Poslední lednový víkend provoní guláš a zabíjačka. Kdo nerad jitrnice, může zkusit ornitologickou procházku nebo prožít den ve stylu 50. let

Víkend si můžete užít třeba na Retro dni, který připravilo Národní muzeum v Praze ve své nové budově. Na Ústecku se vydejte do mokřadů k jezeru Milada nebo si udělejte výlet do Skiareálu Lipno, kde se pojede další série závodu Český pohár ve snowboardcrossu. Hezkou sobotu a neděli!

Praha se těší na tradiční zabíjačku

V Praze na Letné máte opět po roce možnost zažít tradiční českou domácí zabíjačku. Tradiční slavnost v Národním zemědělském muzeu spojená s ukázkami práce řezníků při klasické české zabíjačce začíná v sobotu v 10 hodin. Uvidíte ukázky starých českých lidových řemesel, práce papírových a plastových modelářů, připraven bude i dětský koutek a tvůrčí dílna.

V nové budově Národního muzea v Praze se na sobotu chystá Retro den ve stylu 50. let. Malé i velké dámy se mohou nechat nalíčit ve stylu retro make-up artisty značky Dermacol, chlapcům bude stačit trocha pomády a kožená bunda, aby se změnili v dobového frajera. A autorka řady knih o módě Jana Máchalová vás seznámí s retro trendy současnosti i minulosti.

Čtěte také

Začátkem února se slaví Světový den mokřadů a vy se můžete třeba připojit k exkurzi podle Vltavy do Podhoří, kterou při příležitosti tohoto dne pořádá Česká společnost ornitologická. Sraz účastníků je v sobotu v 10 hodin u hlavního vchodu Zoologické zahrady v Praze Troji.

Nejstarší gorilí samice Kamba slaví v pražské zoo narozeniny. Oslava začne v sobotu ve 14 hodin v pavilónu goril. Chovatelé její věk přesně neznají. Jako jediná z celé skupiny goril totiž pochází z volné přírody.


Kamba z pražské zoo slaví narozeniny

V O2 Areně zahraje v sobotu od 18 hodin Český národní symfonický orchestr hudbu z filmu Harry Potter a kámen mudrců.

V pražském Divadle Rokoko má v sobotu od 19 hodin premiéru bláznivá komedie Christiana Giudicelliho Premiéra mládí, v níž se představí Jitka Smutná a Dana Syslová.

Kouzelnou neděli zažijete kousek od Prahy

Soutěž o nejlepší a nejchutnější guláš je na sobotu připravena v Neratovicích. Porotci budou konkrétně v městské části Mlékojedy vybírat z desítek přihlášených vzorků. Akce nazvaná Guláš open 2017 začíná v 15 hodin.

Pojďte si hrát na kouzelnickou školu a v roli kouzelnických učňů čarujte společně s Pavlem Kožíškem. Zamiřte v neděli od 14 hodin do Divadla kouzel v Líbeznicích u Prahy. Každý kouzelnický učeň na jevišti dostane pravé kouzelnické vysvědčení a všechny děti v sále budou zapojeny do většiny kouzel a soutěží.

Kouzelník a iluzionista Pavel Kožíšek

V neděli se můžete vydat do hornického skanzenu Mayrau ve Vinařicích na Kladensku na zahájení výstavy plastik a kreseb Viktora Stříbrného, kladenského uměleckého kováře a výtvarníka, zakladatele Kladenských dvorků. Vernisáž začíná v 15 hodin.

Čtěte také

U Lipna budou závodit snowboardcrossaři

Pojďte degustovat naturální vína. V Táboře začíná v sobotu ve 12 hodin festival naturálních vín s názvem Bottled Alive. Dorazí 20 vinařů z Česka, Německa, Rakouska a Slovenska. Na akci se také objeví distributoři vína z Londýna či Stockholmu.


Kresby Jiřího Šlitra vystavují v Želči u Tábora.

Druhý závod série Českého poháru ve snowboardcrossu míří tento víkend do šumavského Skiareálu Lipno. Program závodu, který je určen pro všechny věkové kategorie, bude oba dva dny začínat ráno v 8.30. Soutěžit se bude na snowboard- a skicrossové trati, která je ve Skiareálu Lipno horkou novinkou letošní sezony. Návrh tratě pochází od týmu olympijské vítězky Evy Samkové.

Neznámé i známé figurální kresby Jiřího Šlitra ze Semaforu představuje výstava, která začala v Obrazárně Špejchar v Želči na Táborsku. Zahrnuje přes sto prací včetně děl Jiřího Suchého a Rudolfa Mejsnara.

Na ornitologickou procházku zvou na Ústecku

Vydejte se v sobotu na zimní vycházku za ptáky a mokřady k jezeru Milada u Ústí nad Labem. Sraz bude v 8.00 na parkovišti na okraji jezera Milada za Trmicemi. Terén je nenáročný, většinou půjdete po zpevněných cestách, ale počasí na Miladě může být zrádné, proto se teple oblečte. Cesta okolo jezera má asi 10 kilometrů.

Jezero Milada u Chabařovic

Jméno vítěze závodu musherů se dozvíte v Deštném

V Deštném v Orlických horách se v sobotu odpoledne dozvíme vítěze letošního ročníku 21. ročníku extrémního závodu psích spřežení Šediváčkův long. Vyhlášení bude v penzionu Kristýna v 15 hodin.

Čtěte také

Muzea na Pardubicku zvou k návštěvě

V Králíkách na Orlickoústecku si nenechte v sobotu ujít večerní prohlídky poutního areálu na Hoře matky Boží. Začínají v 19.30.


Výstava v Lanškrouně přibližuje, jak se žilo za zimních večerů v chalupách.

V muzeu v Lanškrouně začíná v sobotu v 15 hodin nová výstava Za zimních večerů v chalupách, která přiblíží, jak se v minulosti žilo na venkově a jakým činnostem se lidé věnovali v zimním období, kdy na delší čas ustaly zemědělské práce.

V muzeu v Poličce je v sobotu od 13 hodin vernisáž výstavy nazvané Od doby kamenné do doby slovanských hradišť, která vás seznámí se zajímavostmi z období pravěku a starověku.

Současní evropští malíři vystavují v Ostravě.

Unikátní výstavu současných evropských malířů otevřela Galerie výtvarného umění v Ostravě. V expozici nazvané Narušená imaginace představila díla šestadvaceti zástupců střední a nejmladší umělecké generace. Zastoupena je malba britská, německá, maďarská, rumunská i moldavská.

Na třiceti šesti plátnech si návštěvníci mohou prohlédnout, jak se umělci vypořádávají s pozoruhodnými tématy nedávných dějinných událostí v Evropě, stejně jako s otázkami lidské podstaty, tělesnosti a existence.

Karvinská výstavní síň Muzea Těšínska sídlí v prostorách někdejších Larisch-Mönnichových koníren na fryštátském náměstí

Opravená výstavní síň Muzea Těšínska v Karviné má obměněnou stálou expozici. Nově jsou v síni k vidění například repliky dámských letních šatů a kostýmů, dívčí námořnický komplet či školní chlapecký oděv z dob první republiky. Nechybí součásti obleků kněží či řeholníků, jako je cingulum, manipul a štola.

Výstava O založení Fryštátu zase představuje počátky Fryštátu, historického jádra dnešní Karviné, které sahají až do středověku.

Čtěte také

Jižní Morava zve na jitrnice a ovocnou pálenku

V sobotu se v Jevišovicích odehraje gurmánská soutěžní přehlídka Jevišovická jitrnice. Akce začíná v 17 hodin v restauraci Sýpka. Pořadatelé slibují soutěž i lidovou zábavu s živou hudbou. Těšte se na lahodné domácí jitrnice, které v době soutěžní přehlídky připravují obyvatelé Jevišovic a širokého okolí. Vzorek svého zabíjačkového umění může totiž přinést každý.


V muzeu Blanenska navštivte novou výstavu Hvězdy stříbrného plátna.

Nebo pojďte na košt ovocných pálenek do zámecké jízdárny v Lednici. Od 10 hodin vás tam čeká i bohatý kulturní program.

V muzeu Blanenska navštivte novou výstavu Hvězdy stříbrného plátna. Prohlédnete si prvorepublikové filmové plakáty, fotografie i osobní předměty filmových hvězd.

V letošním roce uplyne 100 let od abdikace posledního ruského imperátora Mikuláše II., který vládl v letech 1894 až 1917. Právě jemu je věnovaná nová výstava v Masarykově muzeu v Hodoníně. Mapuje život, vládu a především poslední rok vlády cara Mikuláše II.

Čtěte také

Raritní dálkově řízené modely vystavují ve Valašském Meziříčí

V zámku Kinských uvidíte například ponorky s funkčními torpédy, proudovou stíhačku nebo rozměrné kopie letadel od počátku dvacátého století. V této podobě ještě nikdy nebyla téměř stovka modelů pohromadě. Některé mají motor srovnatelný s malými motocykly.

autor: nah
Spustit audio