Posíláte dopisy na neobvyklém papíře? V pražské zoo si ho můžete vyrobit ze sloního trusu

Z pražské zoologické zahrady si nově můžete odnést vlastnoručně vyrobený papír ze sloního trusu. Zoo chová sedm slonů. V areálu zahrady teď stojí nový domek, v něm je stůl a na něm kádě s vodou. Voda ale čistá není – jsou v ní už rozpuštěné granule papíroviny. ´

Nebojte, není to nikterak nehygienická práce. Základem už připravené papíroviny je skutečně sloní trus, ale už je propraný, povařený a vydezinfikovaný.

Přebytečnou vodu z nového archu v pražské zoo vytlačí lis. A kdyby list schnul volně, tak se na něj dá psát za dva až tři dny, takhle to trvá zhruba hodinu. Podoba papíru vypadá v létě a v zimě jinak, záleží totiž na tom, co sloni jedí. Zimní papír má tak výraznější vzor.

„V zimě má hodně dřeviny, slámy, sena. Zimní papír je třeba déle zpracovávat, běžné mletí jedné dávky trvá tři hodiny, v zimě dvojnásobek času,“ vysvětluje Petr Fouček, provozní ředitel ruční papírny ve Velkých Losinách.

Čtěte také

Jak vlastně vznikl nápad postavit v pražské zoo výrobnu sloního papíru? „Na Srí Lance se papír ze sloního trusu vyrábí jako atrakce pro turisty. Musíme to brát jako takovou nadsázku a hru,“ přibližuje ředitel pražské zoo Miroslav Bobek.

Papír ze sloního trusu
autoři: pkr , fir
Spustit audio