Pomůže nové značení zákazníkům? Prodejny můžou soutěžit o Diamantovou ligu kvality

České prodejny s potravinami můžou získat nové ocenění – Diamantovou ligu kvality. Zákazníkům má zajistit kvalitnější služby a lepší orientaci při nákupu.

Kvalitní prodejny byste mohli už brzy poznat podle speciálního certifikátu na dveřích. Značku Diamantová liga kvality získají jen ty obchody, které uspějí v přísnější kontrole. Takové prodejny by měly být čisté, s rychlou obsluhou a čerstvými potravinami.

Značku kvality už znají zákazníci z obalů zboží. Ne všichni se v nich ale orientují. Podobné obavy mají zákazníci i se značením prodejen. Většinu oslovených by certifikát k nákupu nepřiměla. „Nevím, jak objektivní ta certifikace bude. Jsou zákony, ale ty se můžou taky trošku obejít, takže na certifikaci bych důraz nekladla,“ říká jedna ze zákaznic. „Nevím, já si takových věcí vůbec nevšímám,“ tvrdí zákazník.

Ocenění pro prodejny i doplňkové služby

Svaz obchodu a cestovního ruchu společně a ministerstvo průmyslu a obchodu si ale od projektu slibují, že zákazníkům přinese lepší orientaci při nákupu a kvalitnější služby. Diamantový titul získají prodejny, které mají v nabídce nadstandardní služby, například bezbariérový přístup nebo kvalitní toalety.

Čtěte také

„Důležitým faktorem je také dostupnost prodejního místa a služby, která je s ním spojená, třeba parkování,“ uvádí Marta Nováková ze Svazu obchodu a cestovního ruchu.

Uspějí spíš malé prodejny, nebo hypermarkety?

„Do soutěže se můžou přihlásit různé formáty – od pultových prodejen po velké hypermarkety. Je to hodně specifické,“ dodává Pavel Mikoška, viceprezident Svazu obchodu a cestovního ruchu. „Diamantová liga odstartovala. Do 15. dubna se budou hlásit uchazeči. Prodejny se hlásí dobrovolně. Prodejny, ne řetězce,“ vysvětluje.

Diamantová liga kvality

Podle jeho slov by měla být soutěž motivací pro prodejny. „Druhý efekt plyne pro zákazníky. Oceněná prodejna bude označena a lidé budou mít příležitost se dozvědět, kde nakupují,“ dodává.

Pokud prodejny při kontrole uspějí, získají certifikát na dva roky. Na vyhlášení těch nejlepších prodejen se můžeme těšit letos v listopadu.

autoři: pdu , šše , zus
Spustit audio