Polští filmaři zažívají zlaté časy. Do kin přišlo 11 milionů diváků

Polští filmaři si mnou ruce. Černobílý snímek Ida dostal letos Oscara a domácí film Bohové se stal loni v Polsku divácky nejúspěšnějším filmem. Přišlo se na něj podívat skoro dvakrát víc lidí než třeba na Hobita.

Kino Kultura provozuje Polský institut filmového umění, který sídlí hned vedle. V jeho vedení je paní Anna Siękiewicz-Rogowska, se kterou mám domluvenou schůzku.

„Před 10 lety chodilo na polské filmy okolo 700 tisíc diváků ročně. Loni jsme měli v kinech 11 milionů diváků jen a výlučně na polské snímky. Našim filmařům nastaly opravdu dobré časy,“ říká.

A o tom svědčí i letošní Oskar pro film Ida režiséra Pawla Pawlikowského. Jaký byl recept na rozkvět polské kinematografie? Změnil se způsob financování, o kterém dnes nerozhodují úředníci, ale profesionálové. O úspěch polských filmů se ovšem nejvíc zasloužili sami tvůrci, protože dokázali přijít se silnými příběhy.

„Hrdiny jsou postavy z masa a kostí, z našich dějin. Tedy ti, kteří změnili naši realitu a zasloužili se o společnost, ve které žijeme. Jsou to lidé, na jejichž příběhy se v Polsku chceme dívat,“ vysvětluje.

Poslechněte si celou reportáž o rozkvětu polské kinematografie.

Čtěte také

autor: vpo
Spustit audio