Policisté pomáhali filmařům. Část soud osvobodil, někteří dostali tresty

30. březen 2014

Městský soud v Praze osvobodil pět policistů, kteří nelegálně pracovali pro filmové štáby. Mezi osvobozenými je hlavní organizátor neobvyklého způsobu výdělku i další policisté, kteří u filmařů pomáhali pravidelně. Jejich kolegové, kteří se zapojili jen občas, paradoxně odešli od soudu s trestem.

Mezi potrestanými je i policista Petr. Ve svém volnu pomáhal filmařům tím, že v uniformě zastavoval dopravu. Přivydělal si tak nelegálně až dva tisíce korun za den.

Při natáčení vypomáhal jen nárazově, nadřízený ho proto od sboru nevyhodil. Do rozhodnutí soudu ho postavil mimo službu, stejně jako jeho další dva kolegy. Po dvou a půl letech soud vynesl verdikt.

„Byl jsem odsouzený za zneužití pravomoci a přijetí úplatku. Dostal jsem pokutu 15 tisíc korun a zákaz činnosti na dva roky,“ říká policista Petr.

Své příjmení ani útvar, u kterého slouží, prozradit nechce. Trest ale považuje za přísný. Zejména ve srovnání s pěticí kolegů, kteří filmařům pomáhali pravidelně, a jeden z nich nelegální přivýdělky dokonce organizoval.

Propuštěný policista nemůže být za protiprávní jednání stíhán

Všichni byli ze sboru na začátku kauzy vyhozeni, proto soud jejich stíhání zastavil. Podle policejního odboráře Milana Štěpánka vycházel z nedávného rozhodnutí, kterým osvobodil bývalého policejního prezident Petra Lessyho.

„Z usnesení soudu v kauze plukovníka Lessyho, stejně jako bude asi plynout z rozhodnutí v takzvané kauze filmařů, vyplývá jeden zásadní fakt. Pokud byl příslušník policie za své protiprávní jednání propuštěn ze služebního poměru, nemůže být dále stíhán,“ vysvětluje Štěpán.

Policie (ilustrační foto)

„V případu tří obžalovaných městský soud rozhodl tak, že všem třem obžalovaným potvrdil peněžité tresty a trest zákazu činnosti. V případu ostatních obžalovaných soud rozhodoval v neveřejném zasedání,“ uvedla mluvčí městského soudu Markéta Puci.

Osvobození policisté se chtějí obrátit na ministra vnitra s žádostí, aby je vrátil zpět do služby a aby jim vedení policie uhradilo ušlý plat, tedy až 800 tisíc korun pro každého z nich. Podle Milana Štěpánka nezbývá ministrovi vnitra nic jiného než jim vyhovět.

Jedinými potrestanými v případu by tak zůstali policisté, kteří filmařům pomáhali jen okrajově. Bývalý policista Petr se stejně jako jeho dva kolegové chce dovolat k nejvyššímu soudu.

autoři: ako , mch
Spustit audio