Policie zadržela 4 muže podezřelé ze žhářského útoku na Romy

12. červenec 2011
Zprávy

Policisté dopadli podezřelé z žhářského útoku na Romy v Býchorech na Kolínsku. Radiožurnálu to potvrdil mluvčí středočeské policie Pavel Truxa. Z útoku jsou podezřelí čtyři muži ve věku 20 až 25 let.

„Bylo zahájeno trestní stíhání proti čtyřem osobám pro trestný čin těžkého ublížení na zdraví spáchaného ve stádiu pokusu ve formě spolupachatelství,“ řekl Truxa.

V případě odsouzení hrozí zadrženým 5 až 12 let. „Nyní pokračujeme v dalších policejních úkonech a bude vydán podnět ke vzetí do vazby,“ doplnil mluvčí středočeské policie.

Podle dostupných informací postávala v noci na včerejšek před domem v Býchorech skupina lidí, která pokřikovala rasisticky motivovaná hesla a vzápětí někdo do jednoho z bytů otevřeným oknem hodil zapálenou louč. Obyvatelům se podařilo oheň uhasit.

„Je velmi pravděpodobné, že šlo o skupinu lidí z krajní pravice, ale vzhledem k tomu, že policie pravděpodobné pachatele zadržela, sama k tomu asi brzy řekne víc,“ poznamenal odborník na extremismus Jan Charvát.

Rychlý zásah policie

Při podobném útoku v roce 2009 byla ve Vítkově těžce popálená dvouletá Natálka. Trojici extremistů, která za útokem stála, poslal soud za mříže na 22 let a jednoho na 20 let. Jako prevence však ani takto vysoké tresty nemusejí zabírat.

„Racionální argumenty a vzpomínka na tresty z Vítkova nemusí hrát tak silnou roli,“ řekl odborník na extremismus z brněnské Masarykovy univerzity Miroslav Mareš.

Podle Jana Charváta v prostředí neonacistických a fašizujících skupin existuje velmi dlouhodobá tendence se minimálně verbálně přihlašovat ke všem možným agresivním útokům. „Takže představa o žhářských útocích je tam všeobecně přítomná dlouhodobě. Nemyslím si, že šlo o přímou inspiraci Vítkovem, spíše to vycházelo ze stejného základu,“ podotkl.

Mareš v současném případě oceňuje rychlost policie. „Je třeba ocenit, pokud se podařilo chytit pravé pachatele, že policie relativně rychle zakročila. To, že policie dokáže najít pachatele těchto žhářských útoků, je také důležitý odstrašující prvek,“ upozornil Mareš.


Býchory
autoři: vih , ak , bum
Spustit audio