Policie navrhla obžalovat 10 lidí z krácení daní, stát měli připravit o 785 milionů

1. červen 2015

Protikorupční policie navrhla obžalovat deset lidí z krácení daní, z praní špinavých peněz a z poškozování věřitele při dovozu pohonných hmot z Rakouska. České republice údajně způsobili škodu nejméně 785 milionů korun. V případě prokázání viny hrozí obviněným až desetileté vězení.

„Jde o skupinu osob, která v letech 2009 až 2010 měla nakupovat od zahraničních společností pohonné hmoty. Byly dováženy z Rakouska a následně měly být přeprodávány v účelově založeném řetězci firem,“ řekl Českému rozhlasu mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Podle něj obvinění do Česka dovezli celkem 167 milionů litrů paliv. Daňovou povinnost vzniklou v důsledku obchodování skupina údajně buď vůbec nepřiznala, nebo úmyslně uváděla do daňových přiznání fiktivní údaje, které povinnost snižovaly.

„Další skupina obviněných pak měla prostřednictvím firem účelově založených na Kypru, Slovensku, v Holandsku, Rakousku a Španělsku za pomoci fiktivních operací legalizovat zisky z této trestné činnosti,“ popsal Ibehej.

Policie u obviněných zajistila majetek a peníze v celkové výši 14 milionů korun a 123 tisíc eur, v přepočtu téměř 3,5 milionu korun.

Kauzu dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Praze. Spis prý obsahuje přes 6500 stran, dalších 17 tisíc stran pak tvoří jeho přílohy.

autoři: sib , rok | zdroj: ČTK
Spustit audio