Poláci si zamilovali československé filmy. „Ukazují skutečný život,“ říkají

Poláci nám Čechům, Moravanům a Slezanům říkají trochu posměšně „Pepíci“. Ale české filmy obdivují.

Hledáte téma pro kavárenskou konverzaci ve Varšavě? Zkuste filmy! I průměrně vzdělaný Polák má obvykle přehled o tom, co se ve světě stříbrného plátna děje.

Ve filmové Varšavě je teď ve středu pozornosti přehlídka s názvem Rebelové kamery. Do května představí asi 50 filmů československé nové vlny z 60. let. A zájem o ni je velký.

Zájem mezi mladými i mezi pamětníky

Varšavské kino Muranów je plné. Organizátoři přehlídky českých a slovenských filmů představují Perličky na dně – povídkový snímek natočený na motivy povídek Bohumila Hrabala.

Publikum se dělí zhruba na dvě skupiny – tu první, věkově vyzrálejší představuje Viktor. Na československé filmy chodil už v 60. letech.

Čtěte také

„Udělaly na mne dojem. Viděl jsem takové filmy jako Démanty noci, Formanovy snímky, třeba Černého Petra a další. Tenkrát za komunismu to bylo jak zjevení. Film Lásky jedné plavovlásky nebo Ostře sledované vlaky ukazovaly skutečný život. Viděl jsem je už mockrát a pokaždé ve mně nechaly silný dojem.“

„Pro naši generaci to byly velmi důležité filmy,“ dodává paní Renata. „Myslím, že česká nová vlna přinesla úplně jiné filmy, než na jaké jsme byli zvyklí. Ukazovaly výsek života, fragment, ale velmi přirozený. Něco, co jsme v tehdejších studiových filmech neviděli.“

Na přehlídku ale chodí i mladí diváci. Třeba jako Marcin, který československou novou vlnu teprve objevuje. „Mám rád evropskou kinematografii. Jsem tady, protože se naskytla dobrá příležitost vidět a poznat něco nového,“ přiznává.

Publikum při debatě Menzel-Wajda

Do Varšavy přijel i Jiří Menzel

Polské publikum sedí jak hypnotizované Hrabalovy příběhy, které na filmové plátno před 50 lety převedly dnes legendy, ale tenkrát začínající hvězdy české kinematografie jako Věra Chytilová, Jan Němec nebo Jiří Menzel.

Ten sem do Varšavy přijel, aby na 60. léta zavzpomínal. „Od 50. let se nashromáždila energie, lidé chtěli, ale nesměli. A najednou se všechno vyhrnulo, začaly vznikat věci, které do té doby nikdy. Vyhrnula se energie, která do té doby byla tlumená,“ říká.

autoři: Vít Pohanka ,
Spustit audio

Související