Poláci si v solném dole připomínají legendární Sexmisi

Vybavíte si, jak se jmenuje nejslavnější polská komedie? Příběh dobrovolníků Maxe a Alberta, kteří se nechají zmrazit a probudí se v budoucnosti, ve světě, kde žijí už jen ženy? Ano, je to Sexmise. Film, který letos slaví 25 let. Jeho část se natáčela v podzemí, v solném dole Wieliczka. Připomíná to tamní výstava.

Důlním výtahem sjíždíme sto metrů pod zem, do jeskyně, kde je výstava k filmu Sexmise. Její autorka Daniela Borek mi ukazuje jednotlivé exponáty.

Prohlížím si starý gumák, osvětlovací lampy a nebo poznámky režiséra. "Na začátku jsme chtěli v dole najít místo, které by připomínalo vznik kultovní polské komedie. Ukázalo se, že letos je to 25 let od zrodu filmu, tak jsme vymysleli tuto výstavu," říká mi paní Daniela.

Najít po čtvrt století artefakty z natáčení bylo ovšem poměrně složité. "Nebylo to snadné, protože film se natáčel v 80. letech a z té doby se toho už moc nezachovalo," zoufá si autorka výstavy.

V době natáčení filmu dozníval v Polsku komunisty vyhlášený výjimečný stav. "Nic nebylo v obchodech, nebylo z čeho vyrobit ani dekorace, zejména ty vědeckofantastické," vzpomíná Olgierd Lukaszewicz, představitel jedné ze dvou hlavních mužských rolí v Sexmisi.

"Kolegové se tehdy obraceli třeba na lidi z loděnic, kteří jim půjčili dlouhé stříbrné pláště. Ty jsme ve filmu používaly jako skafandry," vybavuje si pan Lukaszewicz. "Potřebovali jsme hodně fantazie. Třeba jsme chtěli, aby se střecha otevřela jakoby automaticky. Kusy plechu však od sebe odtahovalo na povel několik chlapů a vypadalo to fakt věrohodně," prozrazuje mi herec.

Hlášky z filmu Sexmise, nejúspěšnější polské komedie všech dob, zná většina Poláků nazpaměť. Jak reagují na výstavu, která jim připomene tak trochu staré časy? "Spousta turistů, zejména mého věku, věděla, že se Sexmise částečně natáčela tady v dole a ptají se, kde přesně, ve kterých chodbách nebo jeskyních," říká mi průvodce pan Zajonc.

"Největší zájem mají o výstavu kromě Poláků skupiny českých turistů. Ale zastaví se u ní také Italové nebo Slováci. Západní cizinci se hlavně zajímají o fenomén filmu Sexmise. Ptají se mě, co pro mě znamená," říká mi paní Borek.

"No a proč ho mám ráda? Líbí se mi výkony herců. Oceňuji, že ten film vůbec vznikl, v 80. letech bylo v Polsku všechno hodně šedé a najednou se objevil film se skvělým humorem, který se líbí všem generacím," říká mi třiatřicetiletá slečna.

"Film byl také pokusem karikovat tehdejší komunistický režim. Spousta věcí byla tehdy zakázaná, vše se překrucovalo a realita přitom vypadala úplně jinak, stejně jako v Sexmisi. Film byl plný takových narážek," vzpomíná průvodce a herec Lukaszewicz doplňuje.

"Ale všem to bylo jasné. V Polsku už jsme tehdy měli natrénované to myšlení ve dvojsmyslech proti režimu," vzpomíná Olgierd Lukaszewicz.

Film Sexmise se stal v Polsku legendou. I pětadvacet let po jeho natočení se pravidelně reprizuje v televizi, nedávno znovu vyšel na DVD, připravuje se muzikál na jeho motivy. A to, že ho dnes připomíná výstava v solném dole, je jen výstižným symbolem.

"Sůl prý všechno dobře konzervuje. V tomto případě jak samotný film, tak i vzpomínku na něj," dodává Olgierd Lukaszewicz alias Albert.

mapa
Zvětšit mapu: Solný důl Wieliczka v Polsku
autor: pev
Spustit audio