Podivné zakázky bytového družstva

9. červen 2009
Pod kůži

Výměna oken se může změnit v boj s bytovým družstvem. Stačí, když zjistíte, že družstvo vybralo firmu za pět miliónů a vy jste si našli jinou, která tu samou zakázku udělá za milióny dva. Alespoň tak líčí své zážitky lidé z Orlové, kteří se přou s bytovým družstvem.

Poklidný život v paneláku se změnil jednomu z důchodců v Orlové v peklo. Má strach, že firmy, které družstvo vybírá, jsou předražené. A protože má dost času, zajímá se, jak vedení bytového družstva hospodaří. Postupem času se tak z muže, který by si mohl užívat podzim života, stal amatérský detektiv. Hovory s šéfy družstva si už pro jistotu nahrává a mezitím pořizuje fotky jako důkazy. V Česku je přitom právě družstevní bydlení jednou z nejrozšířenějších forem, kterou lidé volí. A spory mezi obyvateli a vedením družstev nejsou ojedinělé.

Ulice Ke Studánce - přes poetické jméno je to adresa, kde se odehrává příběh hoden antického dramatu. Alespoň tak to líčí jeho hlavní hrdina - Jan Brečka. Jdeme za ním do paneláku, kde se na chodbě prodíráme přes zedníky a stavební materiál.Zrovna tady totiž mění stará okna za nová, plastová.

Právě výměna oken je podle tohoto muže příkladem všech jeho útrap s vedením bytového družstva Orlovan. "Konečně jsme se dočkali výměny oken. Bylo to zase krušné. Mám pocit, že firmy, které nám vybírá bytové družstvo jsou pro nás drahé," uvedl Jan Brečka.

Ten totiž tvrdí, že vedení družstva chtělo na výměnu oken najmout firmu, která byla finančně nevýhodná. Žádala pět miliónů korun. On přitom zjistil, že stejnou zakázku udělá jiná společnost za daleko méně, za zhruba dva milióny. "Předsedkyně mi na naší schůzi řekla, proč do toho pořád šťourám, proč to nenechám na ně, že jsou tam od toho, aby to zařídili. Řekl jsem: ,Paní předsedkyně, nenecháme to proto, že vy to zařídíte za 5,2 miliónu korun a my si to uděláme za 2,2 miliónu. To je ten hlavní důvod, proč to nenecháme na vás,'" popsal Jan Brečka.

Nakonec rozjel doslova detektivní pátrání. Šel po stopách firmy, které vedení družstva doporučilo. "Zjistil jsem si, které stavby dělali, vzal jsem si foťák, šel jsem se poptat lidí, jak byli spokojeni s prací. Zjistil jsem, že tam byly věci, které se mi nelíbily, u oken byly díry, kam se dala strčit ruka a podobně. Takže jsem si to nafotil," doplnil.

Protesty obyvatel paneláku začaly sílit a chtěli, ať se o firmě na výměnu oken jedná znovu. Podle Jana Brečky ale vedení družstva zdržovalo nový výběr. "Byla to pomsta za to, že jsme nepřijali první cenové nabídky," vysvětlil. Nakonec obyvatelé dosáhli svého. Jak vidíme, okna v tomto paneláku mění firma, která za to chce pouze dva milióny. Jenže pachuť věčných sporů zůstává. "Hlídáme si každou korunu, protože to jsou naše peníze," doplnil.

Na chvíli pana Brečku opouštíme a přes chodbu plnou zednického náčiní se vydáváme za jinými obyvateli domu. "Je to okrádání. Čím dál více peněz chtějí nahrabat. Je potřeba to pořád hlídat. Myslím, že přístup družstev by měl být vstřícnější," uvedl jeden z oslovených obyvatel domu. "Chtěli by s námi hospodařit, ale jsou to naše peníze," doplnila sousedka.

Šéf samosprávy těchto obyvatel nám pak prozrazuje, že důvěra mezi ním a šéfkou družstva je po všech martyriích už na bodě mrazu. "Když třeba jednám s předsedkyní představenstva, tak se pokaždé dozvím něco jiného. Jestli to dneska bylo bíle, předevčírem to bylo modré a před tím to bylo zelené. Takže to dělám tak, že si všechny naše rozhovory nahrávám," přiblížil komunikaci Jan Brečka.

Když se spolu loučíme před panelákem, pokládá nám pan Brečka řečnickou otázku: "Otázkou je, proč třeba předsedkyně družstva mermomocí obhajovala dvě firmy za pět miliónů. Protože jsou na družstvu tak nekompetentní nebo hloupí nebo mají jiný důvod? Když jsem mluvil s lidmi, tak si všichni myslí, že mají jiný důvod. Nevím to, ale je mi to velmi nepříjemné a hlavně podezřelé. Proč bych měl zaplatit pět miliónů, když na to stačí 2,15 miliónu?" Nakonec nevylučuje, že bude chtít na takzvaném shromáždění delegátů odvolat vedení družstva.

Ať podají trestní oznámení

Dali jsme prostor i druhé straně, aby se k problému najatých předražených firem vyjádřila. Jaký má na to pohled vedení družstva?

Bytové družstvo Orlovan vlastní více než 160 domů s téměř čtyřmi tisícovkami bytů. Rozhodně tedy nejde o malou organizaci, dokonce má své úřední dny. A tak jsme v jedno z těchto dnů do sídla družstva vyrazili. Měli jsme štěstí, předsedkyně Danuše Junáková byla v kanceláři a hned se nám věnovala.

Když jsme ji stručně nastínili, o čem reportáž točíme, zavládly chvilku rozpaky. Nakonec nás šéfka družstva skutečně mile překvapila. Bez dlouhých průtahů nás pozvala dál a mohli jsme točit. Takže, hlavní výtka obyvatel zněla: Proč družstvo vybírá předražené firmy, konkrétně na výměnu oken?

"To není pravda, stačí nahlédnout do našich interních směrnic. Nic jiného k tomu opravdu nemohu dodat," uvedla. Proč tedy vybrali firmu za pět miliónů, když existovaly firmy levnější? "Ale my jsme nevybrali firmu za pět miliónů, vždyť ty firmy si vybrali sami. Něco jsme dali my, něco dali oni. Dali nabídku. My ty firmy nevybíráme.Vybrali jsme firmy, které pro nás běžně dělají, dělají na té samé etapě. Nevím, jak se to stalo. Výběrové řízení se zrušilo, protože tam byly opravdu vysoké ceny," doplnila předsedkyně družstva.

Obyvatelé domu přitom tvrdí, že vedení družstva s ni mi jedná arogantně, že se s ním nelze dohodnout a vše si musejí hlídat. "To mohu těžko hodnotit, je to věc názoru," řekla Danuše Junáková. A co říká na výtku, že záměrně zdržovali výběr nové firmy na výměnu oken? "To není pravda. Řešily se tam jiné záležitosti. Zabývala se tím kontrolní komise, zabývalo se tím představenstvo a zjistilo, že jejich tvrzení není pravda. Takže jsme to záměrně nezdržovali. Většina domů je naprosto spokojená. Za tři roky jsme udělali rekonstrukci 90 domů. Jsou nějaké drobné problémy, jako vždy při stavbě, ale většinou jsou spokojení," oponovala předsedkyně.

Obyvatelé panelového domu mají navíc podezření, že družstvo vybralo dražší firmu záměrně. "Ať podají trestné oznámení nebo cokoliv. Jako občané jsou povinni to udělat. Nikdo jim v tom nebrání. Vykládat nějaké řeči je velice jednoduché, hodit na někoho špínu. Pokud jsou přesvědčeni, je dostatek prostředků. Ať to dají k soudu," dodala Danuše Junáková.

Družstvo Orlovan je v Česku ojedinělé

V Česku žijí tisíce lidí v bytech , které spravují družstva. Tato forma bydlení patří v tuzemsku k nejrozšířenějším. Jenže někdy se mezi obyvateli a šéfy družstva rozpoutá doslova válka - družstva totiž hospodaří s obrovským majetkem. Přesně taková situace se teď odehrává v Orlové. Obyvatelé tvrdí, že družstvo Orlovan vybralo na výměnu oken firmu za pět miliónů, přitom stejnou zakázku jiná firma umí udělat za dva milióny. Vedení družstva, ale jakoukoliv kritiku odmítá.

Jan Vozárik ze Sdružení nájemníků v Ostravě uvedl, že pokud družstevníci narazí na předraženou firmu, kterou najalo vedení jejich družstva, měli by přemýšlet o změně systému týkajícího se výběru takových firem, protože to nakonec budou sami družstevníci, o jejichž peníze se jedná.

Jan Vozárik je přitom detailně obeznámen se situací v družstvu Orlovan, kterým jsme se v reportážích zabývali. "Je specifické možná v celé České republice. Jeho vznik byl zvláštní, kdy město Orlová zajistilo vznik tohoto družstva a vložilo do něj obecní byty. Dochází v něm k věcem, kdy představitelé tohoto družstva se chovají, jako by byli vlastníci obecních domů a nejsou schopni se přeorientovat v systému práce na bytové družstevnictví. V tom je problém. Je i otázka v základních dokumentech. Třeba ve stanovách jsou věci, které trochu potlačují družstevní demokracii," řekl Jan Vozárik.

Nejvyšším orgánem tohoto družstva je shromáždění delegátů. A to by se podle Jana Vozárika mělo snažit o změnu stanov, směrnic a celé činnosti družstva. "Členové by se hlavně měli zajímat o činnost družstva a nenechávat tyto rozhodovací pravomoci na zaměstnancích družstva," dodal.

Rodina si objednala u telekomunikační firmy určitou službu, za kterou sice platí, ale nedostává ji. I to se může přihodit velmi lehce a komukoliv z nás. Nalaďte si ve středu 10. června Radiožurnál po 14. hodině.

Náměty na reportáže a dotazy můžete posílat na e-mailovou adresu podkuzi@rozhlas.cz.

autoři: jch , ada , vij
Spustit audio

Více z pořadu