PODÍVEJTE SE: Hotel Roosevelt hostil Franka Sinatru, Marilyn Monroe i Marlene Dietrich

Téměř 80letou tradici má vánoční výzdoba v jednom z nejstarších a nejznámějších neworleanských hotelů. Hotel Roosevelt býval ve 30. letech místem, kam musel pravidelně chodit každý, kdo chtěl být vidět a něco znamenat. Jeho Modrý pokoj hostil Franka Sinatru, Marilyn Monroe nebo Marlene Dietrich.

Před budovou na kraji rušné ulice stojí portýr v červeném saku. Procházím velkými otáčivými dveřmi a ocitám se v luxusní hale s vysokými stropy, křišťálovými lustry a originální mozaikovou dlažbou ze 30. let minulého století. Bude to znít trochu jako klišé, ale obě scény mi připadají jako ze starého amerického filmu.

„Dostal jsem hlas od Boha a rád zpívám. Hlavně kvůli tomu, že tím dělám radost lidem,“ říká 80letý Mike Shoeshiner, čistič bot, nenápadný muž, který se touhle profesí živí od svých sedmi let. „Dříve jsem pracoval ve městě, často venku na náměstí. Tady si vážím toho, že jsem v krásném prostředí a potkávám zajímavé lidi z celého světa,“ vysvětluje.

Vánoce v Rooseveltu jsou legendární

Když nemá zákazníka nebo neprochází vstupní halou a nezpívá, sedí v pohodlném křesle a čte si v Bibli. V jeho repertoáru najdeme i několik vánočních písní. Možná i kvůli jeho zpěvu sem denně proudí jen tak na pokochání se stovky lidí.

Čtěte také

„Tohle je náš oblíbený hotel. Do New Orleans jsme se přestěhovali teprve před rokem, ale musela jsem hned přivést své děti. O Vánocích v Rooseveltu jsem slýchávala celý život, tak jsem tady,“ popisuje nadšeně Jessica Landry a její děti si nasvícený prostor fotí ze všech stran.

Hned vedle vstupních dveří hotelové kavárny stojí bílou čokoládou potažená perníková napodobenina hotelu, kterou obdivují hlavně děti, jak poznamenává Earl Lizana, ředitel cateringu: „Centrem výzdoby je 22 pětimetrových bříz, které se v korunách stromů spojují v bránu. Okolo nich stojí 42 živých stromků, které lemují celou halu, což je na délku hotelu jeden uliční blok. Svítí tu na 60 tisíc žárovek.“

Hotel Roosevelt. Tentokrát z perníku

I po 120 letech to tu žije

Hotel Roosevelt, kde noc v nejdražším pokoji přijde na 4 tisíce dolarů, býval vždy centrem dění. A poté, co prošel po Katrině rekonstrukcí za 170 milionů dolarů, je opět vyhledávaným přechodným bydlištěm hvězd. „Tato tradice přetrvává. Často u nás bydlí známí herci, zpěváci nebo diplomaté. Ctíme jejich soukromí, a tak vám nemůžu prozradit žádná jména,“ omlouvá se Earl Lizana.

Zatímco se hala plní dětmi, které tady budou mít krátký vánoční koncert, vedle se koná neformální schůzka vedení neworleanské policie. Děti nadšeně poletují okolo uniformovaných mužů a fotí se s nimi. Za chvíli už zpívají koledy v několika jazycích. Zdá se, že hotel Roosevelt je i po 120 letech své existence místem činu.

Spustit audio