Pobočky ke zrušení můžeme vyměnit. Zatím došlo k 10 výměnám, udává Ivanová z České pošty

19. duben 2023

Česká pošta bude znovu tématem pro poslance. Sněmovna se k bodu sejde na mimořádné schůzi, kterou vyvolala opozice. Od samého začátku kritizuje zavírání tří set poboček, které státní podnik kvůli úsporám plánuje od července. O České poště chce tentokrát ve sněmovně mluvit i vládní koalice. „Budeme sledovat, jaké jsou výhrady, a případně na ně budeme reagovat,“ říká pověřená ředitelka pobočkové sítě České pošty Martina Ivanová.

Tým České pošty v posledních týdnech jezdí do dotčených obcí, kde se mají pobočky rušit. Jak jednání vypadají? Na co se starostové ptají?

Čtěte také

Starostové se hodně ptají hlavně na to, proč jsme zvolili zrovna konkrétní pošty, které máme na seznamu, co nás k tomu vedlo, jaká kritéria, jaké k tomu máme důvody. Diskutujeme o tom, bavíme se o způsobu výběru.

Přistoupili jste už na nějakou výměnu poboček ke zrušení, jak jste slibovali, že to v ojedinělých případech bude možné udělat takzvaně kus za kus?

Ano, samozřejmě jsme přistoupili na nějakou výměnu. Pokud přijde starosta s nějakým relevantním důvodem a má k tomu připomínky, které nám dávají smysl a zapadají do našeho modelu výběru, výměnu uděláme. Mám informaci, že k dnešnímu dni jsme udělali něco kolem deseti výměn.

Na kdy chcete mít v seznamu definitivně jasno? Změní se nějak razantně oproti tomu prvnímu, který jste zveřejnili už na webu?

Poslední jednání se starosty máme naplánováno na 10. května, takže po tomto posledním jednání bude seznam zcela úplný a definitivní. Jak jsem řekla, v tuto chvíli došlo zhruba k deseti změnám kus za kus. Nějaké výraznější výměny neočekáváme, nicméně není to žádné dogma, ať už ze strany naší nebo starostů. Opravdu hledáme nějaký kompromis, diskutujeme o tom a může se tedy stát, že ještě třeba někde vyměníme poštu za poštu.

Jak velkou roli hrál při výběru poboček ke zrušení fakt, jestli vůbec a za kolik je možné danou budovu pobočky prodat?

Nebylo to jedno z hlavních kritérií, nicméně posuzovali jsme samozřejmě i ekonomickou stránku provozu našich pošt. A pokud máme budovy, kde máme nevyužívanou spoustu místností, poštu provozujeme třeba jenom v přízemí, v budově jsou další prostory, které nevyužíváme, budova by potřebovala ještě zrekonstruovat, tak potom přistupujeme k tomu, že tyto budovy odprodáváme a samozřejmě s tímto výnosem počítáme.

Kolik lidí Česká pošta propustí? A kdy se začnou dávat výpovědi? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Petr Král , prh
Spustit audio

Související