Platí u nás pravidlo tisíc lidí, tisíc chutí, říká Blanka Poštulková z tvarůžkové cukrárny

20. leden 2019

Blanka Poštulková přijela z tvarůžkové cukrárny V Lošticích. V rodinném podniku dělají kremrole, šátečky, větrníky a dortíky s tvarůžkovými náplněmi.  Sama říká, že na tvarůžkách vyrostla. Její rodiče se poznali v továrně na tvarůžky. Co z jejich pamlsků vyzkoušet a jak odbourat nedůvěru vůči tvarůžkovému odéru?

„Pamatuju si společné večeře na verandě, jedli jsme chleba s tvarůžky a s cibulkou a zapíjeli je podmáslím,“ vzpomíná v rozhovoru s Patricií Strouhalovou. Těm, kdo k tvarůžkům nemají důvěru, doporučuje vyzkoušet sladko-slané kombinace. „Nebojte se přidat marmeládu nebo povidla. Oblíbený je u nás také slaný štrúdl s kysaným zelím.“

V Lošticích se olomoucké tvarůžky vyrábějí už od středověku. Mají i své muzeum

Muzeum tvaružků Loštice

Tradice výroby olomouckých tvarůžků je velmi dlouhá. Tento jediný domácí sýr původní receptury se dnes ve velkém vyrábí v Lošticích na Šumpersku, kde se navíc nachází i muzeum věnované této aromatické potravině. Sídlí v měšťanském domě v historickém jádru města, který ovšem musel nejprve projít důkladnou rekonstrukcí.

Blanka Poštulková navzdory všeobecnému mínění říká, že tvarůžky kuchyň rozvoní. „Člověk musí mít tu vůni rád,“ směje se. Sama se k nim dostala absolvování Mezinárodních rozvojových studií. „Škola mi dala rozhled. Uvědomila jsem si, že bych rozvoj chtěla dělat u nás.“ A tak spolu s rodiči založila tvarůžkovou cukrárnu.

Jejich loštický šáteček získal ochrannou známku regionální potraviny. Za zhruba deset let, co Poštulkovi cukrárnu provozují, se změnila i gastromapa v Lošticích. „Mým cílem je podpořit region, kde jsme doma, vytvořit místo, kam budou rádi jezdit lidé z celé republiky,“ plánuje Blanka.

A jaké jsou jejich nejoblíbenější speciality? „Nemáme žádné předsudky, zkoušíme všechno, co nás zaujme. Naposledy jsme si řekli ó u medu. Tvarůžky v trojobalu s medovou omáčkou a salátkem,“ zamýšlí se Blanka. Tvarůžky ale kombinují třeba také s perníkem. Tvarůžkovou korunku vyzkoušela i Patricie Strouhalová a podle jejích slov byl vynikající.

Blanka dodává, že k tvarůžkům patří pivo. „Pak to stojí zato,“ směje se. Na Hané v posledních letech vzniklo spoustu minipivovarů. „Jsou u nás krásné Mladečské a Javoříčské jeskyně, dá se k nám přijet na rodinný víkend,“ zve posluchače k výletu za tvarůžky a za krajinnými krásami.