Pietní akce uctívají romské oběti vražedné série v Maďarsku

23. únor 2012
Zprávy

Dnes jsou tomu právě tři roky, co se svět naučil název severomaďarské vesničky Tatárszentgyörgy. Gang útočníků zde zabil otce a jeho pětiletého syna. Vražda patří do série protiromských vražd z let 2008 až 2009. Šest obětí, které má skupina celkově na svědomí, si dnes připomínají v různých evropských i amerických městech.

Občanská sdružení zabývající se otázkami rasismu nebo integrací Romů si pro uctění památky vybrala právě 23. únor, kdy se stala nejtragičtější z vražd. V centru budapešťské romské čtvrti se zapalují svíčky, hraje hudba, romští umělci recitují své básně.

Pietní akce se konají také v Tatárszentgyörgy a dalších malých městech, ale i ve Vídni, Berlíně, Paříži nebo Torontu.

Organizátoři chtějí upozornit na to, že nejhorší je lhostejnost a že většinová společnost během dvouleté série útoků lhostejná byla. Podle nich je třeba tento postoj změnit a probudit sounáležitost.

Policie tehdy po šesté vraždě zadržela čtyři mladíky ze severovýchodu Maďarska, kteří zabíjeli takříkajíc ze zábavy. Byl mezi nimi i bývalý člen jednotek KFOR.

Náhodně si vyhlédli romské vesnice, romské čtvrti a většinou nad ránem házeli na domy zápalné láhve. Když vyplašení obyvatelé vyběhli ven, začali po nich střílet jako na zvěř.

Soudní jednání začalo právě před rokem a soud by chtěl případ uzavřít ještě letos.

Shodou okolností získal na letošním filmovém festivalu Berlinale Stříbrného lva maďarský film právě o této sérii protiromských útoků. Mladý režisér Benedek Fliegauf pravdivě vystihuje atmosféru strachu, v níž žijí Romové nejen v Maďarsku.

autoři: gmp , Lucie Maňourová
Spustit audio