Petr Vorel

6. březen 2012

Považovali jste vždy Bílou horu a to, co jí předcházelo, za náboženský konflikt? A co když mnohem spíš šlo o vyvrcholení úvěrového krize českého státu, který krátce před českým stavovským povstáním vyhlásil bankrot? Ano, i tak může vypadat pohled historika a numizmatika na české i světové dějiny. V úterý ho v rozhovoru s Lucií Výbornou přiblížil děkan Filozofické fakulty Univerzity Pardubice Petr Vorel.

Numizmatik, to není pouze někdo, kdo vzácné historické mince sbírá nebo do nich investuje své peníze. Numizmatik je totiž na základě své znalosti dějin schopen vysvětlovat některé jevy, k nimž docházelo, na základě celospolečenského finančního a ekonomického vývoje.

Aneb za vším hledej peníze. „Většina historických jevů je založena na tom, že dochází k peněžním krizím,“ shrnuje historik a numizmatik Petr Vorel.

Hlubší historické vědomosti podle jeho názoru chybí především českým politikům. „Jde-li člověk do politiky, měl by rozumět společenskovědním oborům. Že tomu tak v současnosti není, je podle mne chyba,“ soudí.

Znalosti o našich dějinách přitom nejsou samoúčelné. „Historici vědí, co stojí za řadou jevů, k nimž v současnosti dochází. Uvědomují si totiž, čím byly podobné jevy způsobeny v minulých staletích. Politik, který tyto znalosti nemá, se domnívá, že dokáže historiky a historii oklamat. Avšak marně,“ shrnuje Petr Vorel.

Historik a numizmatik Petr Vorel

Jak se podle něj dějinný vývoj odrazil na současné podobě peněz? Jaký má názor na amatérské „hledače pokladů“? Co pociťuje numizmatik, když objeví vzácnou minci? A jakou historii za sebou mají české mincovny? Také to se od Petra Vorla dozvíte v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Tomášem Vorlem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.