Petr Tenkrát: Mladí hráči ve Finsku se vyznačují zdravým sebevědomím a skvělou fyzickou připraveností

5. červenec 2022

Klubová sezona 2021/2022 je minulostí a pořad Čistá hra Martina Procházky se postupně zabývá evropským hokejovými soutěžemi. Hokejový expert Radiožurnálu Sport si do studia pozval Petra Tenkráta, který s Kärpätem Oulu dvakrát vyhrál finskou ligu. V zemi tisíců jezer mistrovský titul vybojoval i reprezentant Lukáš Klok, který se v roce 2021 radoval s týmem Lukko Rauma. Jak oba borci vzpomínají na působení na severu Evropy?

Petře, s Kärpätem Oulu jste dvakrát získal mistrovský titul. Je to klub, který vám asi zůstal v srdci?

Samozřejmě. Do dneška tam mám kamarády, s kterými jsem v kontaktu a nedám na ten klub dopustit.

Čtěte také

Jak vzpomínáte na život ve Finsku, který jste tam zažíval?

Poklidný život, kde jsem se mohl starat pouze o hokej. Měl jsem tam čas na rodinu, narodila se mi tam dvojčata. Složitější je to v tom, že během zimních měsíců je tam dlouho tma a lidé jsou trochu podrážděnější. Zároveň se ve Finsku snaží sluníčko nahradit množstvím světelných nástrojů, aby si člověk nepřišel tolik unavený. Zážitek mám i z toho, že po týdnu mistrovských oslav v místních saunách jsem se ještě dlouhou dobu vzpamatovával z dehydratace. 

Dostávali v Kärpätu Oulu mladí hráči dostatek prostoru? Jak fungovala spolupráce mezi A-týmem a juniorkou?

Já nepoznal rozdíl v tom, že kluk přišel z juniorské ligy, protože automaticky byl schopen hrát v hlavním mužstvu. Mladí hráči prostě měli zdravé sebevědomí, byli výborně psychicky i fyzicky připravení. A tento trend pokračuje, proto jsou schopni vychovávat spoustu kvalitních hráčů. Já na takové úrovni při svém působení ve Finsku rozhodně nebyl.

Lukáši, jak místní fanoušci prožívají ligové zápasy, které jsou mnohdy hodně vyrovnané?

Je to jenom dobře, že na hokej chodí ve velkém počtu. Diváci ve Finsku si hokej užívají, jdou si na stadion dát popcorn, pár piv a o to více fandí. Vždy když se blíží play off, tak to dokážou patřičně vygradovat a fandí po celou dobu zápasu.

Proč se ve Finsku výrazněji neprosazují cizinci a naopak v kanadském bodování dominují domácí hráči? Hraje se v nejvyšší finské hokejové soutěži atraktivní hokej? Poslechněte si celou Čistou hru, kde s hokejovým expertem Martinem Procházkou diskutují Petr Tenkrát a Lukáš Klok.

Čistá hra Martina Procházky každé úterý na Radiožurnálu Sport
Spustit audio

Související