Otakar Vejvoda: Ve Švédsku se mladí hráči dostanou na led i třikrát za den. Mají tak výbornou možnost pilovat individuální dovednosti

14. červen 2022

Čistá hra Martina Procházky se tentokrát zaměřuje na fungování hokeje ve Švédsku. Jak hokejový expert Radiožurnálu Sport vzpomíná na působení v AIK Stockholm? Svoje postřehy přidá i bývalý trenér Slavomír Lener, který ve Švédsku čtyři roky působil jako kouč. Proč se na severu Evropy táhne za jeden provaz? Mládežníkům se ve Švédsku věnuje i Otakar Vejvoda. Co říká bývalý útočník o jejich tréninku? Poslechněte si debatu o jedné z nejkvalitnějších evropských hokejových soutěží.

Slavomíre, jaké znalosti jste ve Švédsku načerpal a chtěl přenést do českého hokeje?

Primárně jsem chtěl do Česka přenést ten přístup, který ve Švédsku mají k mladým hráčům. Švédové už od dětství poctivě trénují, ale nikdo na ně extra netlačí. Výsledky a tvrdá práce se řeší až od dorosteneckých kategorií. U dětí do patnácti let se tam sportuje hodně spontánně a cílená práce začíná podstatně později než v Česku.

Čtěte také

Ani Švédsko před lety nezažívalo povedené období, ale dokázalo to změnit. Věříte, že české hokejové hnutí se také může spojit a otočit vývoj k lepším zítřkům?

Hodně si to přeji, že s novým prezidentem bude vůle celého hnutí táhnout za jeden provaz a jednou cestou. Snad se odstraní tabulky u mladých, junioři musí začít hrát za dospělé a dostávat šanci.

Oto, ve Švédsku mají mladí hráči možnost během dne se dvakrát až třikrát dostat na led. Bereš to jako obrovskou výhodu nebo je to čistě o kvalitě tréninku?

Vždy je to o provázanosti kvality i kvantity. "Extra" ledy znamenají to, že hráči mohou jít pilovat individuální dovednosti. Je to hlavně z důvodu, že během klasické tréninkové fáze není čas se na tyto aspekty tolik zaměřit. Pokaždé s hráči na ledě nejsem a oni se sami chodí zlepšovat ve střelbě, v nahrávkách nebo v nácviku jednotlivých činností.

Nenechte si ujít v pátek 17. června od 13 hodin vysílání Radiožurnálu Sport, kde v hodinové debatě promluví kandidáti na nového prezidenta Českého svazu ledního hokeje. Volba nového šéfa pak proběhne v sobotu 18. června.

Čistá hra Martina Procházky každé úterý na Radiožurnálu Sport
Spustit audio

Související