Petr Štěpánek: Chcete zahrát smutek? Udělejte dva kroky dozadu

Když chcete na velkém jevišti zahrát radost, nejlepší je udělat dva kroky dopředu. I takovou radu kdysi dostal herec a dabér Petr Štěpánek od svého otce, slavného českého herce Zdenka Štěpánka. A jak vypadá takové divadelní vyjádření smutku? Odpověď se nabízí. „Udělejte zkrátka dva kroky dozadu,“ říká Petr Štěpánek.

„Divák si musí uvědomit, co chcete sdělit,“ vysvětluje herec Petr Štěpánek. „Na divadle musíte čekat, až emoce, kterou hrajete, doběhne do poslední řady. Kdybyste zůstal stát a hrál televizním způsobem, někdo by si mohl myslet: On je jen nervózní, protože kolem něj létá moucha!“

A čím větší divadlo, tím větší gesta. Petr Štěpánek, tedy muž, který v současnosti hraje jak v pražském Ungeltu, tedy v divadle s kapacitou 90 diváků, tak v Hudebním divadle Karlín, to jen potvrzuje.

„Větší jeviště potřebuje i daleko vybavenější techniku. Jiným způsobem formujete hlas, na větším jevišti je zkrátka všechno větší. To před kameru se s takovýmto herectvím postavit nemůžete,“ usmívá se herec, dodnes považovaný za výrazného představitele kladných hrdinů a charakterních postav.

A své místo si našel i v dabingu. „Nejzajímavější pro mě bylo dabovat například inscenace Shakespearových her z dílny BBC. Dabovat klasický film má své parametry, ale dabovat divadlo – to je nejtěžší,“ neskrývá.

Herec Petr Štěpánek

Rozhovor, který vedl Jan Pokorný, se dotkl řady dalších témat. Jaký postoj má Petr Štěpánek k těm ze svých kolegů, kteří, jak on říká, „musí být všude“? Jak prožíval páteční premiéru hry Úsměv Dafné v Divadle Rokoko? Proč v 45 letech opustil Národní divadlo? A jaký vztah má k rozhlasovým inscenacím?

Záznam celého rozhovoru s Petrem Štěpánkem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio