Petr Šmolka

1. květen 2009

"Z lásky nemusí zůstat totéž, co z jídla - i když obojí prochází žaludkem." To říká páteční host Lucie Výborné, psycholog a manželský poradce Petr Šmolka. O lásce, zamilovanosti a manželství mluvil na prvního máje mezi desátou a jedenáctou hodinou. V pátek 6. února bude hostem zpěvák Miro Žbirka.

První máj je nejen svátkem práce, ale také dobou, kdy se - podle tradice - zamilovaní chodí líbat pod rozkvetlé třešně. Není proto divu, že i na tento v Česku rozšířený zvyk se Lucie Výborná zeptala svého hosta Petra Šmolky. Domnívá se, že má smysl podobné zvyky dodržovat například i po několika letech v už zavedeném manželství?

"Partnera je možné políbit kdykoli a kdekoli," říká Petr Šmolka, "a nemusí být první máj a nemusí nad vámi bzučet včely. A jestli i po několika letech? Ono je to možná významnější po těch deseti, patnácti letech, protože tam přece jen člověk občas zapochybuje, zda je vztah ještě živý. A podobnými drobnostmi je dobré si občas připomenout, že toho druhého ještě registrujeme."

Manželské stereotypy je třeba v zájmu vztahu samotného bourat - to tvrdí Petr Šmolka. Jedním z podobných stereotypů je představa neustálého štěstí bez mráčku: "Pokud se někdo domnívá, že manželství je fabrikou na to, aby byl člověk permanentně šťastný, tak - jak kdysi říkal doktor Plzák - permanentně šťastný může být jen idiot."

Manželství může být ohroženo i z jiných stran, než kde se nacházejí sdílené stereotypy. Petr Šmolka uvádí příklad: "V životě lidském mají věci svůj čas. Člověk, který si opravdu ta svá zamilování neodbude v dospívání a v brzké dospělosti, tomu se může něco podobného přihodit ke stáru a někdy to nejde dohromady s tím, že vedle sebe má životního partnera."

Proč Petr Šmolka přirovnává partnerské vztahy ke starým hrncům? Jak může virtuální realita ohrozit manželství? A není vlastně manželství už dávno překonanou institucí? Odpovědi Petra Šmolky na tyto i další otázky najdete v záznamu celého rozhovoru v Rádiu na přání.

Záznam celého rozhovoru s Petrem Šmolkou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.