Petr Schel, sochař a muzikant

24. červen 2012

„Výtvarné umění a hudba je podobný druh soustředění nebo uvolnění energie,“ domnívá se nedělní host Radiožurnálu, kterým byl sochař Petr Schel. Moderátor Václav Žmolík se s ním spojil po linkách do Českých Budějovic.

„Rodiče mi vytvářeli podmínky, abych se mohl rozvíjet,“ vzpomíná Petr Schel na své dětství, kdy začala být hudba a výtvarné umění součástí jeho života. Na střední škole se potkal s Adolfem Zikou, který dnes působí jako fotograf a režisér. „Je to můj velký přítel. Navštěvujeme se a občas spolu pracujeme,“ zmiňuje známý sochař.

Petr Schel spolupracuje také s houslovým virtuosem Pavlem Šporclem. „Chodili jsme spolu na základní školu a chvíli jsme spolu seděli v jedné lavici, dokud nás učitelé nepřesadili,“ popisuje s úsměvem. „Pavel Šporcl mi občas zahraje na vernisáži a já navštěvuji jeho koncerty,“ shrnuje Petr Schel, jehož projekt Archa naděje 2012 můžete vidět v pražském Slovanském domě.

„Archa naděje je vícežánrový projekt, jehož srdcem je dřevěná plastika archy. Je to tedy výstava, která opravdu žije,“ vysvětluje a připomíná, že archy se staví i v současnosti. „Města na vodě se projektují pořád,“ tvrdí. „Doba nabízí mnohé, ale naděje je málo,“ dodává Petr Schel s tím, že právě jeho projekt má být důvodem ke klidnému pozastavení se uprostřed rušné Prahy.

Jakou technikou nejradši pracuje? Proč ho občas přirovnávají k Leonardu Cohenovi? A jaká je umělecká současnost Francie, ve které často vystavuje? I to se dozvíte při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Petrem Schelem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio