Petr Pavel: Tisíce bojovníků z Blízkého východu na Ukrajině? Logisticky těžko představitelné

12. březen 2022

Válka na Ukrajině trvá už sedmnáct dní. „Žádná z válčících stran nechce příliš odkrývat své plány i neúspěchy, protože by mohly povzbudit protivníka. Takže je jasné, že skutečný stav musíme hledat někde mezi a z ověřitelných zdrojů,“ hodnotí dostupné informace generál ve výslužbě Petr Pavel. Zdá se ale, že ruská armáda nedosahuje cílů, které prezident Vladimir Putin stanovil. „V mnoha případech se její postup zastavil, někde dochází k přeskupení a ke změně priorit.“

Zatímco Rusko posiluje svoji západní obranu, Pentagon přesouvá dvě baterie raketového systému Patriot do Polska a páteční summit Evropské unie dal zelenou pro posílení své obrany.

Čtěte také

Přesun baterií systému Patriot do Polska chápe Pavel jako pokračování trendu. „Už po anexi Krymu se státy na východním křídla NATO cítily ohroženy, takže došlo k jeho posílení,“ říká.

„Ale tehdy šlo mnohem víc o signál politický a potvrzení vůle postupovat podle aliančního článku číslo 5. Teď dochází k posílení vojenské přítomnosti na východním křídle, což je pochopitelné vzhledem k situaci. Rusko už také oznámilo, že na to bude reagovat,“ připomíná někdejší náčelník generálního štábu české armády a bývalý předseda vojenského výboru NATO.

Běloruská armáda sice není početně největší, ale má významné zastoupení obrněné techniky.
Petr Pavel

V pátek se objevila informace, že ruské letadlo zaútočilo z Ukrajiny na běloruskou vesnici, podle Ukrajinců šlo o manipulaci, jak zatáhnout do války i Bělorusko. K zapojení běloruských jednotek zatím nedošlo, ale znamenalo by to pro ukrajinskou stranu komplikaci na severozápadu země, soudí generál:

„Běloruská armáda sice není početně největší, ale má významné zastoupení obrněné techniky.“

Čtěte také

Zástupci Ruska tvrdí, že Ukrajina s podporou amerického ministerstva obrany provozuje na svém území laboratoře na výrobu biologických zbraní, žádné důkazy ale zatím dosud nepředložili. Použití jiných zbraní než konvenčních označuje Petr Pavel za nepřípustné:

„Šlo by o jednu z červených linií, tedy použití biologických chemických nebo jaderných zbraním není akceptovatelné ve 21. století. V takovém případě by všechny země, včetně těch, které se zatím ke konfliktu staví víceméně neutrálně jako Čína nebo Indie, měly podniknout všechny kroky, aby něco takového zastavily.“

Lidé z Blízkého východu jsou zvyklí na jiné klimatické podmínky, než jaké panují na Ukrajině. A tohle není jejich válka.
Petr Pavel

Ruskem ohlášené bojové zapojení 16 tisíců dobrovolníků z Blízkého východu vidí generál spíš jako posilu psychologickou.

„Jen těžko si dokážu přestavit, jak logisticky dostat 16 tisíc bojovníků na ukrajinské bojiště. Navíc jsou tito lidé zvyklí na jiné klimatické podmínky, než jaké panují na Ukrajině. A tohle není jejich válka. Že by do toho šli zadarmo, jak tvrdí Vladimir Putin, je nesmysl,“ shrnuje Petr Pavel.

Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Vladimír Kroc , oci
Spustit audio