Ruské jednotky se snaží soustředit síly pro novou vlnu útoků. Válka na Ukrajině, den sedmnáctý hodinu po hodině

12. březen 2022

Ruští vojáci ve svých útocích nepovolují, boje jsou naopak na mnoha místech ještě intenzivnější než v předchozích dnech. Kritická je situace nadále v Mariupolu, který leží na důležité spojnici mezi Krymem a pevninou ovládanou ruskou armádou. Letecké útoky zasáhly mimo jiné sklad paliv u Kyjeva či letiště ve městě Ivanofrankivsk. Hrozba invaze visí nad přístavem Oděsa.

Sirény, které upozorňují na nálety, se ráno rozezněly v mnoha městech na Ukrajině – v Kyjevě, v Charkově, v sumské oblasti na severovýchodě, v západoukrajinském Lvově. Válka dorazila i do dříve klidného východoukrajinského města Dnipro. V pátek do průmyslové čtvrti dopadly tři ruské letecké bomby, zasáhly továrnu a poškodily bytové domy v širokém okolí.

Čtěte také

Z Ukrajiny naopak zaútočilo ruské letadlo na běloruskou vesnici. Daný nálet považuje ukrajinská armáda za ruskou provokaci, která má vtáhnout Minsk do války. K zapojení běloruských vojenských sil do války zatím ve větší míře nedošlo.

„Samozřejmě jakékoliv posílení ruské armády by situaci pro Ukrajince zkomplikovalo. Běloruská armáda sice není početně největší, ale přece jen má poměrně významné zastoupení obrněné techniky a pokud by se plnohodnotně zapojila do bojů, tak především na severozápadním směru by to znamenalo velkou komplikaci,“ říká generál Petr Pavel.

Čtěte také

Vladimirem Putinem avizované posílení ruské armády o šestnáct tisíc bojovníků z Blízkého východu považuje Petr Pavel za nadsazené. Souhlas s nasazením daného počtu má podle Pavla psychologický charakter.

Lodě z Krymu

Na invazi se připravuje přístav Oděsa. Její starosta Gennadij Truchanov se obává, že by se v přístavním městě mohly za jasného počasí vylodit ruské jednotky.

„Řekl, že mají informace, že se z Krymu blíží směrem Oděse válečné lodě a že se formují vojska, která by mohla na Oděsu zaútočit ze severovýchodu. Předpokládá, že by mohly začít město obkličovat,“ říká reportér Ľubomír Smatana.

Evakuace na východě

Z ukrajinských měst obléhaných ruskou armádou se včera podařilo evakuovat přes sedm tisíc lidí, uvedl ve své video zprávě ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Naopak evakuace lidí z jihoukrajinského přístavu Mariupol Rusové podle něj stále blokují.

Moskvu zároveň obvinil z únosu starosty Melitopolu Ivana Fedorova, což označil za novou etapu teroru. Ta jeho osud zatím nekomentovala.

Spustit audio