Petr Blažek a Martin Vadas

V úterním dopoledním vysílání otevřela Hanka Shánělová téma, které dodnes vyvolává řadu diskuzí. Jejími hosty byli historik Petr Blažek a dokumentarista Martin Vadas, kteří nastínili život a skutky nedávno zesnulého Milana Paumera, který spolu s bratry Mašíny utekl přes tehdejší východní Německo do Západního Berlína.Ve středu 4. srpna bude hostem známý odborník na etiketu Ladislav Špaček.

Petr Blažek měl možnost ve vysílání zavzpomínat na Milana Paumera. „Byl obětavý, nikdy nemluvil příliš o sobě. Také se snažil vystupovat veřejně,“ popisuje s tím, že Milana Paumera vidí jako člověka, který se snažil sloužit ostatním. Zároveň se nebál mluvit o vlasti a národu nebo vyjadřovat své názory, což Petr Blažek považuje za návyk, který si osvojil během svého pobytu ve Spojených státech amerických.

V posledních letech objížděl Milan Paumer školy a účastnil se různých osvětových besed. „Byl to smysl jeho života,“ myslí si Petr Blažek a dodává, že své zapříčinil i fakt, že se Milan Paumer nikdy neoženil a neměl děti. „Byl ochotný přijet kamkoliv na své vlastní náklady,“ nastiňuje.

Martin Vadas

Činy Milana Paumera a bratří Mašínů však stále vzbuzují vášnivé reakce. Museli zabíjet? Martin Vadas se domnívá, že jim nic jiného nezbývalo. „Je třeba se zamyslet, na jakou situaci reagovali, kolik mrtvých měl na svědomí komunistický režim. A na to Mašínové reagovali odbojem,“ odpovídá rozhodně. Pochyby prý neměli. „Jejich přístup je stále stejný. Své činy nevnímají jako chvályhodné, ale jako nutné. Navíc pokusy o atentáty, přepadávání stanic nebo hromadění zbraní se odehrávalo i u jiných skupin,“ podotýká Petr Blažek.

Hanka Shánělová se Petra Blažka a Martina Vadase ptala na pohřeb Milana Paumera, který se koná zítra v Poděbradech, ale i na seriál 30 případů majora Zemana nebo roli Milana Paumera při útěku z bývalého Československa. Jak Milan Paumer a bratři Mašínové bojovali proti komunistickému režimu ve Spojených státech? I to se dozvíte při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Historik Petr Blažek

Záznam celého rozhovoru s Petrem Blažkem a Martinem Vadasem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: šše
Spustit audio