Pete Seeger

19. červenec 2009
Doteky víry

A je tu další pokračování seriálu o náboženských prvcích v české folkové hudbě, teď prázdninově hledáme zakladatele folku v Americe. Posledně to byl Woody Guthrie.

Druhou výraznou osobností v počátcích amerického folku byl Pete Seeger. Dalo by se říct protipól Woody Guthrieho. Zatímco Guthrie byl lidový, Seeger byl městský intelektuál. Syn folkloristy, který se ke sbírání lidových písní a k jejich angažovanému hraní na koncertech dostal politickou a kulturní volbou. Sígr vystupoval na politických a odborových shromážděních, při manifestacích, stávkách a protestních akcích. Slavil úspěchy především svými úpravami tradičních lidových popěvků. Nejznámější z nich, původně emancipační píseň černých baptistů We Shall Overcome, se stala znělkou hnutí za občanská práva a hymnou protestního písňového hnutí.

Pete Seeger: American Favorite Ballads Volume 2

Vzhledem k náboženským tématům, která nás v tomto seriálu zajímají v souvislosti s folkem, má však Seegerovo působení okrajový význam. Náboženské písně téměř nehrál. A tak můžeme přeskočit 50. léta, kdy se z folku v Americe stal hlavní proud populární hudby. A dochází k tomu, že se stále větší části nastupující generace a především studentům komercionalizace folkové hudby začíná zajídat. Nastupuje obrodná vlna, hudby nových protestujících, kterým se začalo říkat Woodyho děti. A ta vrcholí newportským festivalem v roce 1963, který znamenal revoluci v americké populární hudbě. Před 38 tisíci diváků tu vystoupili nové naděje folku jako Joan Baezová, Bob Dylan nebo Trio Peter Paul and Mary.

Pete Seeger: Clearwater Classics
autor: Karel Vepřek
Spustit audio