Pěstounská péče versus dětský domov. Co je pro dítě lepší?

14. leden 2015

Dítě patří do rodiny a právě rodina je pro jeho zdravý vývoj nepostradatelná. I to v rozhovoru se Zuzanou Burešovou říká Marie Oktábcová, ředitelka nadačního fondu J&T, který se dlouhodobě věnuje rozvoji pěstounské péče v Česku a na Slovensku. „Dítě potřebuje někoho, kdo ho má rád a kdo ho přijímá takového, jaký je. Potřebuje někoho, kdo za něj ‚kope‘.“

Jak s tím, že si dítě potřebuje vytvářet pevné a dlouhodobé vazby, korespondují specifika takzvané pěstounské péče na přechodnou dobu? „Vytvoří-li se vazba, je jednodušší ‚přepnout‘ ji na jiného člověka, než když tato bezpečná základna vůbec neexistuje,“ vysvětluje Marie Oktábcová, proč je podle ní i pěstounská péče na přechodnou dobu pro dítě vhodnější než třeba dočasný pobyt v dětském domově.


Jak nadační fond J&T kontaktovat?
bezplatná Zelená linka: 800 888 245
webové stránky: www.hledamerodice.cz

Díky novele zákona o sociálně-právní ochraně dětí je dnes počet dětí v pěstounské péči vyšší než počet dětí v ústavních zařízeních. „Přesto má Česko stále poměrně vysoké číslo dětí umístěných v institucionální péči,“ upozorňuje Marie Oktábcová.

Na rozvoji pěstounské péče u nás má bezesporu vliv i nadační fond J&T, v jehož čele Marie Oktábcová stojí. Na fond se může obrátit kdokoliv, kdo se zajímá o problematiku pěstounské péče.

Adopce a pěstounská péče. Jaký je mezi nimi rozdíl?

Uvažujete o tom, že byste se stali pěstounem? Pak má pro vás Marie Oktábcová několik základních rad. „U zájemců o pěstounskou péči může hrát roli několik druhů motivace,“ upozorňuje. „Častým případem jsou například lidé, kteří nemohou mít vlastní děti a kteří si potřebují naplnit rodičovskou potřebu. Těm bych místo pěstounství doporučila přímo osvojení – adopci dítěte,“ radí.

Osvojení vám na rozdíl od pěstounství umožnit s dítětem zažít vztah, který se od klasického rodičovství prakticky v ničem neliší. „Jde o rodičovství, které umožňuje přijmout dítě v plném smyslu slova, původní – biologičtí – rodiče jsou připraveni o rodičovské povinnosti i práva,“ vysvětluje.

Pěstounská péče jako taková má v rámci české legislativy dvě verze: může být na přechodnou dobu, nebo dlouhodobá. „Přechodná pěstounská péče například umožňuje původní rodině vyřešit své problémy tak, aby se dítě mohlo vrátit zpět do rodiny. Dlouhodobá pěstounská péče se naproti tomu může protáhnout až do dospělosti.“

Zrušit přechodnou pěstounskou péči? Nebylo by to rozumné

Z úst některých českých politiků občas zaznívají výroky o tom, že by se institut pěstounské péče na přechodnou dobu měl zrušit. „Nerozumím tomu,“ neskrývá Marie Oktábcová.

„Pěstounská péče na přechodnou dobu je alternativa k ústavní péči, v současnosti v této pěstounské péči po narození začíná poměrně dost dětí. A to, že důležitý čas svého vývoje mohou strávit v rodině, je tou nejlepší investicí do budoucna, jakou mohly dostat.“

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku nebo v našem audioarchivu.

autor: als
Spustit audio