Pelta musí odejít z olympijského výboru sám. Není jiná možnost, říká šéf olympioniků Kejval

Miroslav Pelta, který je ve vazbě kvůli dotační kauze, je stále místopředsedou Českého olympijského výboru. Dosluhující šéf českého fotbalu je přitom obviněn z toho, že společně s bývalou náměstkyní ministryně školství Simonou Kratochvílovou ovlivňoval přidělování státních dotací na sport. Předseda ČOV Jiří Kejval si tak myslí, že by Pelta měl zvážit svou budoucnost ve funkci místopředsedy.

„Určitě by bylo fajn, kdyby zvážil své další setrvání, v případě, že by se očistil z obvinění, určitě by byl vítán zpět,“ říká Jiří Kejval, který teď bude rozdělovat Peltovy úkoly ve sportovní oblasti mezi další členy výkonného výboru a zaměstnance Českého olympijského výboru.

To, že by se Miroslav Pelta sám vzdal funkce místopředsedy, je totiž aktuálně jediná možnost jak by o post mohl přijít. „Stanovy ČOV s takovou situací nepočítají, to znamená, že je to buď na plénum ČOV, to je ale až na jaře příštího roku. Nebo záleží na panu místopředsedovi, který může odstoupit z výkonného výboru,“ vysvětluje.


Situace u nás není tak urgentní, jako bylo v případě Fotbalové asociace, kde se jedná o znovuzvolení. JIŘÍ KEJVAL

Stále ještě alespoň formální šéf českého fotbalu Miroslav Pelta už se vzdal kandidatury na funkci předsedy Fotbalové asociace České republiky, nový se bude volit na začátku června, ale žádný podobný krok směrem ke své funkci v ČOV zatím nenaznačil.

Jiří Kejval si také nemyslí, že by případný odchod Miroslava Pelty pomohl vyřešit kritickou situaci, do které se teď český sport kvůli pozastavení většiny státních dotací dostal. Právě na kritickou situaci ohledně dotací už upozorňoval ve Dvaceti minutách Radiožurnálu předseda České unie sportu Miroslav Jansta, podle kterého je nutné rychle reagovat. Čtěte zde.

Na rozdíl od Pelty požádal o pozastavení výkonu své funkce předseda revizní komise ČOV Zdeněk Bříza. Ten byl na ministerstvu školství šéfem odboru sportu a je rovněž obviněný v této kauze.

Předseda Fotbalové asociace Miroslav Pelta je spolu s náměstkyní ministryně školství Simonou Kratochvílovou a bývalým šéfem ministerského odboru Zdeňkem Břízou stíhán kvůli zneužití pravomocí úřední osoby, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a porušení povinnosti při správě cizího majetku.

autor: jam
Spustit audio