Pelikán se sešel s advokátem Alího Fajáda ještě před rozhodnutím soudu

10. únor 2016

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán z hnutí ANO, který nevydal do USA Libanonce Alího Fajáda, se ještě jako náměstek úřadu sešel s jeho advokátem Janem Švarcem. Schůzka se uskutečnila v době, kdy soudy o osudu Fajáda teprve rozhodovaly.

Advokát Jan Švarc Českému rozhlasu řekl, že požádal své známé v parlamentu a ti mu schůzku domluvili. Švarc prý měl podezření, že USA ovlivňují městský soud, který tehdy o vydání Fajáda do USA rozhodoval.

„Já jsem mu dal informace k případu, dal jsem mu dokumenty k případu a vysvětlil jsem mu, proč si myslím, že Spojené státy ovlivňují Městský soud v Praze a Státní zastupitelství v Praze. On se choval velmi korektně, vzal si dokumenty a slíbil, že se na to podívá,“ popsal Švarc.

Tehdejší náměstek a dnes ministr spravedlnosti Robert Pelikán se k tomu osobně vyjádřit nechce. Pouze přes svou mluvčí Terezu Schejbalou vzkázal, že se se Švarcem sešel v říjnu 2014. Tedy krátce před rozhodnutím městského soudu, který rozhodl Fajáda do USA vydat.

„Pan Švarc pana Roberta Pelikána informoval o případu, předal mu spis, který si tehdejší náměstek Pelikán prostudoval a shledal, že postup soudu je v pořádku a že věc je zcela v pravomoci soudu,“ uvedla Schejbalová.

Čtěte také

Jak ale řekl bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil a současný europoslanec za TOP 09, je takovýto postup zcela neobvyklý.

„I kdyby měl advokát pana Fajáda pocit, že soud je podjatý, tak obracet se na náměstka ministra je nesmyslné a není pro to žádný důvod. Náměstek ministra nemůže ovlivnit podjatý soud,“ upozorňuje Pospíšil.

Čtěte také

Jan Švarc zastupoval Libanonce Alího Fajáda do doby, než byl v Libanonu spolu s dalšími Čechy unesen. Jeho role v případu je poněkud nejasná. Například vyšlo najevo, že převzal od Fajádovy rodiny krátce před únosem 200 tisíc amerických dolarů, v přepočtu asi 5 milionů korun.

Za co přesně peníze byly, zatím není jasné. Švarce totiž platil jako advokáta ex offo stát. Právník říká, že to bylo za dodatečné právní služby. O fakturu i peníze prý během únosu přišel a smlouvu údajně měl jen ústní.

autor: mch
Spustit audio