Péče o pleť bez krémů

31. květen 2002
Zdraví

Nesprávný jídelníček, nedostatek tekutin, pohybu i spánku - to vše negativně ovlivňuje naši pleť. Vhodně používané ošetřující krémy vaší pleti sice pomohou, ale také nevyléčí všechno. Víte ale, že pěknou pleť můžete mít i bez nich?

Krémy obsahují sice mnoho blahodárných látek, ale vaši pleť může zcela přirozeně zkrášlit příroda sama, třeba mléko a další mléčné produkty. Mléko má totiž výrazné regenerační schopnosti, zásobuje pleť důležitými živinami a reguluje její vlhkost. Jogurt a tvaroh působí blahodárně, pokud se při opalování spálíte. Ochranný film na pokožce regeneruje kyselá smetana, která má navíc i lehký vyhlazovací efekt. Máslo obsahuje tuky i vitamíny, a tak se hodí především pro výživu a regeneraci citlivé pleti. Lze jej, stejně jako podmáslí, použít i jako přísadu do doma vyráběných pleťových masek. Další rady našich babiček přidává dermatoložka Andrea Vocilková.

Vocilková: Způsoby takového ošetření pleti se používají už hodně dlouho. Stále platí, že vepřové nesolené sádlo je tuk tělu lidskému nejbližší. Pokud se jím ošetříte, máte jistotu, že nepřijímáte žádné konzervační látky a jestli sádlo vhodně skladujete, není důvod, že by se mohlo kazit. Alergici problémy nemají také, ale po přidávání chemické, stabilizační či parfémové látky vzniká riziko, že citlivá pleť bude reagovat nepříznivě.

Stalo se vám někdy, že vám došel krém právě v okamžiku, kdy jste si chtěli namazat třeba kůži na rukou? Co poradí paní doktorka v takovém případě?

Vocilková: Stačí pár kapek citrónu, nesmí na kůži pálit. Pokud jsou tam prasklinky nebo přesušení, tak je potřeba kůži nejdříve promazat, zhojit a pak se věnovat prevenci.

autor: anr
Spustit audio

Více z pořadu