Pavel Maurer: Naši kuchaři někdy nedokážou uvařit ani svíčkovou

29. září 2013
Glosa Pavla Maurera

Když Ital převaří špagety, vyhodí je. Nedovolí si je ani dát na talíř. Co se stane, když Čech uvaří špatnou svíčkovou? Pavel Maurer si jednu takovou nepovedenou svíčkovou dal. A jak mu po ní bylo?

Promiňte, ale je mi strašně špatně. Mám břicho, jako by do mě nalily dvě plné míchačky betonu! Už jsem snědl tři tabletky proti nadýmání a taky na podporu rychlého trávení, vypil jsem dva koňaky, ale stále se cítím dost otráven. Ptáte se, co jsem snědl? Měl jsem k jídlu vynikající svíčkovou na smetaně!

Čtěte také

Byl jsem ve své oblíbené restauraci a dal jsem si nejtypičtější české jídlo – svíčkovou. Hovězí maso bylo špikované, měkké, na něm trůnil citronový terč a lžička brusinek, jak to má být. Jako příloha dva druhy knedlíků – klasické houskové a z tmavé žemle. Omáčka chutnala skvěle. A teď mám břicho jako balón.

Chyba nebyla v masu ani v knedlících, ale ta zdánlivě vynikající omáčka obsahovala nějaké strašlivé ingredience, které kuchař šikovně chuťově vybalancoval. Celkový dojem byl na jedničku. Ovšem pouze ve chvíli konzumace. Hodinu poté nastávají mdloby, přesycenost, pálení žáhy a dojem, že nejspíš prasknu.

Čtěte také

Kde se stala chyba? Vždyť přece hovoříme o jednom z nejtypičtějších a nejoblíbenějších jídel v naší zemi. Svíčková se u nás dá pořídit za cenu 50, 250, ale i 700 korun! A za žádnou cenu ji nikdo nesmí zkazit. Když Ital převaří špagety, vyhodí je. Nikdy by si nedovolil dát je na talíř. To by byla potupa.

Bůh ví, co vyčarovali s mojí svíčkovou na smetaně, ale každopádně už si ji tam nikdy nedám. Opět jsem dostal za vyučenou, že naši kuchaři někdy nedokážou uvařit ani normální jídlo, které je ikonou české kuchyně. Je to škoda, je to ostuda a je mi opravdu z toho všeho dost těžko.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio