Pavel Maurer: Ludvík XIV. měl na nedělním stole 30 chodů. A vy?

2. únor 2014
Glosa Pavla Maurera

Pavel Maurer se zamýšlí nad historií a zmiňuje francouzského panovníka Ludvíka XIV., který měl neuvěřitelný apetit. Co nesmělo chybět na jeho stole během nedělního oběda?

Jistě si z dějepisu pamatujete, že Ludvík XIV. byl nejmarnivější francouzský král všech dob. Teď nemám na mysli okázalé šlechtické bály, zástupy milenek a příležitostných souložnic. Ani mě nedojímá, co všechno nechal postavit a jak zvelebil Versailles.

Zajímá mě pochopitelně pouze jeho vztah k jídlu. A to mi věřte, že podle dochovaných pramenů šlo o vztah zcela mimořádný!

Čtěte také

Ludvík XIV. měl všechno, na co si vzpomněl. S manželkou a několika oficiálními milenkami zplodil 17 potomků a bůhví kolik tajných nemanželských dětí. Za jeho vlády získala Francie vedoucí postavení na poli módy, písemnictví a také gastronomie.

Ludvík XIV. udával tón své době. Král Slunce byl velký jedlík a nesnášel ty, kdo jedli málo. Princezna Falcká o něm jednou napsala: „Velmi často jsem spatřila, jak si král dává čtyři talíře různých polévek, celého bažanta, koroptvi, velkou mísu salátu, skopové s česnekem, dva velké plátky šunky, talíř pečiva, ovoce a zavařeniny.“

Dá se bez nadsázky říci, že za jeho vlády slavila francouzská kuchyně jeden ze svých vrcholů. Nový styl se projevoval ve všem – ve způsobech vaření i v servírování. Z té doby jsou také zachovány zvláštní jídelní lístky, které se psaly na kulatý papír se soustřednými kružnicemi. Podle nich jste se mohli orientovat, jak se pomalu propracovávat k jednotlivým pokrmům.

Čtěte také

Tehdy se zásadně měnily představy o správném stravování. Přicházely nové potraviny a koření z Asie a Nového světa. Netuším, kolik toho máte dnes k obědu, ale Ludvík XIV. měl na nedělním stole rád alespoň 30 chodů nejrůznějších delikates.

Tento francouzský monarcha vládl neuvěřitelných 72 let, od roku 1643 do roku 1715, tedy déle než kterýkoli jiný evropský král. Jsem si však zcela jist, že jeho mimořádná dlouhověkost určitě nikterak nesouvisela s jeho sebezničujícím apetitem. Myslím, že měl jenom dost tuhý kořínek a navíc mu ještě ohromě chutnalo.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio