Pavel Maurer: Když na tapas, tak do Granady

6. červenec 2013
Glosa Pavla Maurera

Víte, co je tapas? Nejde jen o jídlo, ale také o životní styl, tvrdí Pavel Maurer, který ve své pravidelné glose vyjmenovává, které lahůdky na tapas patří. A navíc připomíná, kde vám tento pokrm připraví téměř zdarma.

Je doba prázdnin, a pokud náhodou cestujete do španělsky mluvících zemí, tak bych vám rád něco prozradil o gurmánské specialitě zvané tapas. Je to nejen typický způsob podávání pokrmů v degustačních porcích, ale i místní životní styl.

Tapas je synonymem pro malé občerstvení, po našem jednohubky. Název tapas pochází ze Španělska, kde je tento způsob stravování velice oblíben.

Čtěte také

Tapar znamená ve španělštině přikrývat a tapa znamená víko. Původně se totiž kouskem sýra nebo šunky přikrýval pohár s vínem. Traduje se několik historek o tom, jak tapas vlastně vznikly.

Jedna tvrdí, že kastilský král Alfons X. Moudrý musel kvůli zdraví jíst málo, ale často. Navíc zapíjel každé jídlo několika doušky vína. A protože tehdy panovníci hodně cestovali, nařídil, aby se v hostincích vždy k vínu servírovalo něco malého k jídlu.

Podle jiné legendy byl tento král alkoholik. A aby už od rána nebyl „pod parou“, zakrývali mu každý nový pohár vína kouskem jídla.

Čtěte také

Další příběh vypráví o králi Alfonsu XIII., který si v jednom hostinci objednal skleničku sherry a krčmář mu ji přinesl přikrytou plátkem šunky, aby mu tam nevlétl písek rozvířený větrem. Jiný panovník prý zase nařídil překrývat každou sklenku alkoholu kouskem chleba, masa nebo sýra, aby se prostý lid tak rychle neopíjel a nedělal ostudu.

Všichni rodilí Španělé se určitě shodnou, že v tapas nesmí chybět jamón, tedy sušená vepřová šunka, vyzrálý sýr, olivy a různé salámky a klobásky. Na pobřeží pak jsou součástí tapas rybičky, ančovičky a plody moře ve všech možných variacích. K tomu se přikusuje tradiční bílý chléb.

Nikdo nespěchá. Jí se tři čtyři hodiny a pořád se něco vypráví a popíjí. K tapas patří sklenka dobrého vína. Andalusané dávají přednost bílému sherry jménem fino.

Čtěte také

Dnes dostanete tapas prakticky ve všech španělsky hovořících lokalitách. Nejklasičtější podávání tapas se však zachovalo už pouze v Granadě. Tam vám ke každé nové skleničce vína nebo jiného nápoje dají vždy jiný druh tapas zdarma. Pokud se chystáte do Španělska, nezapomeňte, že tapas je k ochutnání všude, ale jen ve slavné Granadě zdarma.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio