Párování piva k jednotlivým pokrmům! To tu ještě neumíme, prohlašuje Pavel Maurer

27. červenec 2019
Glosa Pavla Maurera

Česko je země piva. Přesto je v českých podnicích zvykem doporučovat k jídlu spíše víno. A přitom v zemích, kde žijí spíše vinaři než pivaři, v restauraci klidně doporučí vybranou značku piva k hovězímu burgeru a další pivo párují se sušenou šunkou či ovčím sýrem tak, aby vznikla dokonalá harmonie chutí. Proč pivo a pokrmy podobně nepárují taky v tuzemských restauracích?

Přiznám se, že docela rád mluvím o pivě a také jej rád ochutnávám. Naše malá země je velkou pivní velmocí, a tak si to určitě, i v mezinárodním kontextu, můžeme dovolit – totiž být každý z nás tak trochu pivním expertem a mít na pivo své originální a neotřesitelné názory.

Mně bylo naposledy velmi smutno v jedné nejmenované evropské zemi, která, na rozdíl od nás, vůbec není proslulá svými pivy. Český turista – rozmazlený naší rozsáhlou domácí nabídkou – si na místních značkách zrovna moc nepošmákne. Zmíněná země je vyhlášená spíše svými víny a svou vynikající kuchyní, která ovlivnila velkou část planety.

Kdyby nebylo piva, tak by se nic nestalo… Co říká anketa o pivě?

Pivo na výčepu nesmí zůstat ležet, výjimkou je, že si ho tam položí štamgast

Myslíte si, že pěna k pivu neodmyslitelně patří? A vnímáte tento zlatavý nápoj jako národní bohatství? Mimo jiné se na to ptala anketa, jejíž výsledky vám v dnešní gastroglose přiblíží Pavel Maurer. Výzkum veřejného mínění také ukázal, že se většině Čechů nelíbí, když ženy a dívky pijí pivo.

Ovšem, co se piva týká z pohledu českého pivaře nic moc! Víte, proč mi tam bylo tolik smutno? Minulý týden jsem objevil, že jeden místní pivovar nabízí úžasné párování několika vlastních piv s různými delikatesami.

Například k jejich nejznámější nejmenované značce piva doporučují tatarák z čerstvého tuňáka. Další jejich pivo, které má výraznější aroma, dvojitý slad a vyšší alkohol, tak k němu doporučují dát si lehce propečený T-bone steak nebo hovězí hamburger. Další pivíčko z portfolia je párováno ke křupavému opečenému bílému chlebu, který je potřen čerstvě rozmačkanými rajčaty a lehce zakápnut olivovým olejem.

Jiné pivo je nejlepší k ovčímu sýru, pak k sušené šunce a k rýži. Prostě harmonie chutí, které se odborně říká párování nápojů a pokrmů. No a mně je z toho smutno, protože když jsem v restauraci v Česku, tak mi z 95 procent případů nabízí obsluha především párování vína k jídlu. Mají to promyšlené, zmáknuté, většinou vědí, o čem hovoří.

Jaké pivo ke smažáku?

Ale já jako občan pivní velmoci, země, kde se na 10 milionů obyvatel počítá přes 450 roztodivných velkých i malých pivovarů, tak já bych si přál, aby mi taky někdo někdy doporučil krásné a chutné párování různých pivních speciálů k jednotlivým pokrmům. Které pivko ke kachničce? Ke švestkovým knedlíkům? Ke kaprovi? Jaké české pivo je nejlepší ke smažáku nebo ke svíčkové?

Kdybyste se mě zeptali, který podnik u nás umí takové promyšlené doporučení piva k jídlu, tak já vám to bohužel neřeknu! Ale pevně věřím, že časem se přece jen trochu vzpamatujeme a vyladíme naše skvělá piva k typickým domácím pokrmům. Když to tak dobře dokáže i zcela jiná, vysloveně nepivní země, to se přece nenecháme zahanbit!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio

Související