Papírem proti koronaviru? Čeští vědci vyvinuli aktivní papír, který zabíjí bakterie, kvasinky a viry

5. prosinec 2020

Čeští vědci vyvinuli papír, který dokáže zahubit virus SARS-Cov 2, bakterie i kvasinky. Trikem je jemný bílý prášek z dílny Jiřího Sobka z Ústavu chemických procesů Akademie věd – jde o pojivo, které se do papíru přidává. „Nosič je tvořen oxidem zinečnatým, který se ve světě používá pro výrobu některých speciálních papírů. Účinné látky jsou speciální komplexy zinku a stříbra,“ popisuje doktor Sobek.

Antibakteriální papíry se dnes většinou vyrábějí tak, že se na jejich povrch nanese vrstva účinné látky. Při opotřebení se pak tato vrstva „ošoupává“ a papír postupně ztrácí účinek. Papírna SPM – Security Paper Mill proto chtěla vyvinout ceninový papír, který by dokázal bakterie hubit po celou dobu své životnosti. 

S tímto záměrem se obrátili na Jiřího Sobka a Ústav chemických procesů. Jiří Sobek vyvinul prášek, který se do papíru přimíchává už při výrobě a díky tomu v něm vydrží déle. „Tyto komplexy jsou speciální v tom, že se neuvolňují, dobře se zakomponovávají. Virus přijde do kontaktu s papírem a zinek nebo stříbro mu inhibují některé enzymy. Tím způsobí smrt viru,“ vysvětluje Jiří Sobek.

Využití i ve zdravotnictví 

Například na běžném kartonu přežije virus SARS-Cov 2 až 24 hodin. Testy na Ústavu organické chemie a biochemie ale prokázaly, že používání speciálního papíru je bezpečné už po deseti minutách. „Podle testů je 70 % viru zničeno do deseti minut. Do třiceti minuti pak dochází k totální inaktivaci viru na papíru.

Výroba papíru v štětské firmě SPM – Security Paper Mill

Původním záměrem papírny SPM ze Štětí bylo dodávat antibakteriální papír pro výrobu například bankovek nebo šeků do zemí třetího světa. S nástupem pandemie covidu-19 ale na základě poptávky na trhu upravili působení i s ohledem na SARS-Cov 2. 

Do budoucna by se společně s Ústavem chemických procesů chtěli zaměřit na využití ve zdravotnictví, kde by užívání tohoto speciálního papíru mohlo zabránit takzvaným nozokomiálním infekcím, které vznikají například zavlečením infekcí na jednotky intenzivní péče.

autoři: Vojtěch Koval , als
Spustit audio

Související