Papež ve velikonočním poselství vyzval k míru v Sýrii a na Ukrajině

20. duben 2014

Papež František dnes ve svém tradičním velikonočním poselství vyzval svět k míru a konkrétně zmínil například konflikty v Sýrii či na Ukrajině. Požehnání Urbi et orbi, tedy Městu a světu pronesl v latině, a na zaplněném Svatopetrském náměstí tedy stejně jako loni nezazněla čeština ani další jazyky světa.

Papež svou řeč pronesl z balkónu svatopetrské baziliky poté, co pod širým nebem odsloužil slavnostní velikonoční mši. Účastnilo se jí odhadem 150 tisíc poutníků z celého světa.

Požehnání Městu a světu František pronesl latinsky a následné poselství italsky, stejně jako loni, kdy oslavy Velikonoc vedl krátce po svém zvolení do čela katolické církve.

„Přeji požehnané Velikonoce vám všem, kteří jste na toto náměstí přišli z různých částí světa, jakož i těm, kteří jsou s námi spojení moderními sdělovacími prostředky. Zvěstujte radostnou zprávu o Kristově vzkříšení svým blízkým,“ pronesl papež. Požehnání ale zakončil zcela neformálně, když lidem popřál dobrou chuť k velikonočnímu obědu.

Papež svět vyzval, aby se snažil o mírové řešení konfliktů. Zmínil například Sýrii, Irák, Středoafrickou republiku, Nigérii či Ukrajinu. Vzpomněl ale i na lidi bojující s nejrůznějšími epidemiemi, například na nakažené virem ebola v africké Guineji.

Poselství Urbi et orbi

Zúčastnit se tradiční mše a vyslechnout si poselství Urbi et orbi přímo před bazilikou svatého Petra je snem mnoha křesťanů. Každoročně si Kristovo zmrtvýchvstání přijdou na Svatopetrské náměstí připomenout desítky tisíc lidí.

Poselství Urbi et orbi uděluje nejvyšší představitel římskokatolické církve o Velikonocích a Vánocích desítky let. Za tu dobu se pro věřící stalo nedílnou součástí významných svátků.

Papež se většinou v poselstvích věnuje aktuálním světovým tématům, například konfliktům na Blízkém východě. V závěru pak pronáší požehnání.

František už o loňských Velikonocích překvapil, když oproti běžné tradici přednesl svůj projev jen v italštině, mateřské řeči svých rodičů. Také při vánoční mši Urbi et orbi slyšeli věřící jen italštinu a latinu. Františkovi předchůdci ke světu promlouvali vždy v několika jazycích.

autoři: mach , ako | zdroj: ČTK
Spustit audio