Památník v Letech připomínající holokaust Romů a Sintů se otevře 12. května

16. duben 2024

Památník holokaustu Romů a Sintů v Letech na Písecku se veřejnosti otevře 12. května. Ve stejný den se už tradičně u nouzového pohřebiště v bezprostřední blízkosti památníku koná pietní akt. Památník bude pobočkou Muzea romské kultury.

K otevření památníku se vyjádřila mluvčí Muzea romské kultury v Brně: "Muzeum nechalo srovnat se zemí velkokapacitní vepřín, který byl postaven na místě utrpení, a vystavělo nový památník. Je místem piety i poznání. Jeho ideou je přímo na místě utrpení připomínat památku vězněných, informovat a vzdělávat o dění před a při 2. světové válce i o dopadu nacistické genocidy na romské komunity v českých zemích."

Součástí je nové pietní místo i návštěvnické centrum se stálou expozicí. "Pomocí autentických vzpomínek pamětníků přiblíží návštěvníkům historický kontext i bolest jednotlivců a podává i materiální svědectví o českých Romech a Sintech vězněných v táboře," doplnila mluvčí. Vybudování památníku včetně expozice vyšlo přibližně na 110 milionů korun. Finančně jej podpořilo ministerstvo kultury, německé velvyslanectví i grant z Islandu, Lichtenštejnska a Norska.

V místě byl za druhé světové války koncentrační tábor pro Romy. V 70. letech minulého století tam vznikl vepřín. Stát ho v roce 2018 odkoupil za 450 milionů od firmy Agpi, která tam měla ve 13 halách 13.000 prasat. Táborem v Letech podle historiků od srpna 1942 do května 1943 prošlo 1308 Romů, mužů, žen i dětí, 327 z nich v něm zemřelo a přes 500 skončilo v koncentračním táboře v Osvětimi. Areál zabírá přes 100.000 metrů čtverečních. Poblíž nouzového hřbitova, který je asi 300 metrů od místa tábora, vznikl v roce 1995 památník a místo se v roce 1998 stalo kulturní památkou.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související